|

Bu kumaş terletmiyor

Çoğunlukla kendir ve pamuk ipi kullanılarak dokunan, terletmeyen, terlediğinde ise çabuk kuruyan Ünye kumaşı, Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) tarafından faaliyete geçirilen Ünye Kumaşı Dokuma Evi'nde üretiliyor.

Aa
00:00 - 30/07/2013 Salı
Güncelleme: 12:20 - 30/07/2013 Salı
Yeni Şafak
Bu kumaş terletmiyor
Bu kumaş terletmiyor

Ünye ÇATOM tarafından oluşturulan Ünye Kumaşı Dokuma Evi'nde, Ünye'nin yakın tarihinde el tezgahlarında üretilen ve günümüzde yerini giderek kaybeden Ünye bezi dokumacılığı devam ettirilmeye çalışılıyor.

ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir, ÇATOM'a üye kadınların bir kısmının dokuma evinde Ünye kumaşı dokuduğunu söyledi.

Ünye kumaşının, ilçenin tarihinde önemli bir yeri olan ancak zamanla kaybolan önemli sanat dallarından biri olduğunu vurgulayan Hasdemir, "Ünye bezini Ünye'ye tekrar kazandırmak çok güzel, atölyemiz yoğun ilgi görüyor. Ünye bezini sadece ÇATOM üyesi kadınlar dokuyor. Dolayısıyla rakipleri yok" dedi.

"Terletmiyor, terletse bile çabuk kuruyor"

Kurs öğretmeni Fatma Gürsoy ise unutulmaya yüz tutan Ünye bezini yaşatmaya çalıştıklarını anlattı.

Gürsoy, şunları kaydetti:

"Kendi çapımızda ürünleri sergilerde festivallerde tanıtmaya çalışıyoruz. Çevredekilerin ilgisi çok fazla. Eli hızlandıktan sonra bir kursiyerimiz günde 2-3 metre kumaş dokuyabiliyor. Ajurlu dokumalar ise daha zor yapılıyor. Çözgü ipimiz pamuk, ara ipimiz kendir. Sağlık açısından terletmeyen, terlediğinde ise çabuk kuruyan bir kumaş. Her tür ipliği kullanıyoruz ancak en çok kendir tercih ediliyor."

79 yaşında Ünye kumaşı dokumanın püf noktalarını öğretiyor

1950'li yıllarda Ünye bezi dokuyan 79 yaşındaki Hamiye Çakmakçı ise kursun müdavimlerinden. Neredeyse her gün kursa gelen Çakmakçı, kursiyerlerin dokumalarını kontrol ediyor, Ünye bezini dokumanın püf noktalarını öğretiyor. Çakmakçı, 1950'li yıllarda Ünye'ye getirilen birkaç dokuma tezgahında kendisi için çarşaf dokuduğunu söyledi.

Çakmakçı, "Kurs açıldıktan sonra burayı ziyaret etmeye başladım. Güzel dokuma yapıyorlar. Eskiden de böyle dokuyorduk. Eskiden tezgahlarımız tahtaydı, şimdi demirden. Eski günleri hatırlattılar bana. Olmadıkları zaman gelip kontrol ediyorum" diye konuştu.

Kursiyerler ise Ünye kumaşını yaşatmaya çalıştıklarını ve bundan büyük gurur duyduklarını, meslek sahibi oldukları için de mutluluklarını dile getirdi.

11 yıl önce
default-profile-img