|

Bu virüsün gözü cebimizde

Ortadoğu ülkelerini hedef alan 'Gauss' adlı yeni bir siber silah ortaya çıktı. Yeni virüsün hedefi banka ve finans kuruluşlarının hesap bilgilerini ele geçirmek

Melih Bayram Dede
00:00 - 13/08/2012 Pazartesi
Güncelleme: 23:53 - 12/08/2012 Pazar
Yeni Şafak
Bu virüsün gözü cebimizde
Bu virüsün gözü cebimizde

İran'ın nükleer tesislerini sekteye uğratmak için geliştirilen Stuxnet ve ardından gelen Flame adlı siber silahlardan sonra, Ortadoğu ülkelerinin bilgi sistemlerine sızmak için geliştirilmiş yeni bir virüs keşfedildi. Kaspersky Lab adlı güvenlik şirketinin tespit ettiği yeni siber tehdit 'Gauss', bulaştığı bilgisayarlarda makinelerdeki web tarayıcı yazılımlarında kayıtlı şifrelere, çevrimiçi banka hesap bilgilerine, çerezlere odaklandığı ortaya çıktı.

Alman matematikçi Johann Carl Friedrich Gauss'un ismini taşıyan yeni siber silahın, aralarında Bank of Beirut, EBLF, BlomBank, ByblosBank, FransaBank ve Credit Libanais'in de bulunduğu pek çok Lübnan bankasından veri çalmak adına tasarlandığı belirlendi. Gauss'un ayrıca CitiBank ve ödeme sağlayıcısı PayPal kullanıcılarını da hedeflediği tespit edildi. Aynı zamanda, çeşitli çevrimiçi bankacılık sistemlerine ve ödeme biçimlerine erişim bilgilerini de çalma yeterliliğine sahip.

Kaspersky Lab uzmanları Gauss'u, zararlı yazılımın Flame ile paylaştığı ortak özellikleri tanımlayarak Haziran 2011'de keşfetti. Analizler, Gauss'un faaliyetlerine Eylül 2011'de başladığını gösteriyor. Keşif, Flame ve Gauss arasındaki güçlü benzerlik ve ilişkiler sayesinde mümkün oldu. Gauss, keşfinden kısa bir süre sonra, Haziran 2012'de kapandı. Şu an zararlı yazılım, uyku konumunda.


Siber barış hedefi

Gauss, Flame' in keşfini takiben, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından başlatılan ve halen devam eden bir girişim süreci içerisinde keşfedildi. Bu çalışmalar, küresel siber barışın genel amacında anahtar niteliği taşıyor ve siber silahların risklerini azaltmayı amaçlıyor.








12 yıl önce