|

Cep telefonu 40 yaşında

Tam 40 yıl önce bugün, 3 Nisan 1973''de Motorola şirketinde bir mühendis olan Martin Cooper, dünya tarihinin ilk cep telefonu görüşmesini gerçekleştirdi. Yaklaşık 22 cm boyunda, 30 devre kartının kullanıldığı Motorola DynaTAC model telefon, 10 saatte şarj edilebiliyordu. Telefonun ağırlığı ise 1 kilo civarıdaydı.

Hurriyet
00:00 - 3/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 14:54 - 3/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Cep telefonu 40 yaşında
Cep telefonu 40 yaşında

Telefonu ilk kez kullanan Cooper İlk cep telefonunun ağırlığının 1 kilodan fazla olduğunu, konuşma süresinin ise ancak 20 dakika olduğunu anlattı. Cooper, ''Aslında bu süre bence iyiydi çünkü zaten telefonun ağırlığından dolayı daha fazla elinizde tutamıyordunuz.'' diye konuştu.

40 yıl sonra bugün dünya telekom sektörü yıllık toplam 800 milyar sterlinlik gelire sahip. Cep telefonları ile fotoğraf çekilebiliyor, müzik dinlenebiliyor, oyun oynanabiliyor, internete bağlanarak e-mail atılabiliyor ve daha birçok özelliği bulunuyor. Ayrıca bugünkü telefonlarının ağırlığı da genellikle 100 gram civarında.

Bununla beraber Cooper, bugün üretilen telefonların oldukça karmaşık olmasından şikayetçi. Akıllı telefonlara birçok insan için birçok özellik kattıklarını belirten Cooper, iPhone''un da kullanımının çok zor olmasından dolayı Apple''ı eleştiriyor.

Cooper,''Herkes için herşeyi yapan bir cihaz geliştirdiğinizde bu cihaz hiçbirşeyi iyi yapamaz. Bana göre geleceğimizi hayatımızı kolaylaştıracak tek bir şeye odaklanacak cihazlar oluşturacak'' diye konuştu.

11 yıl önce