|

Cesetlerin kimlik tespitinde yeni yöntem

Yanık gibi sebeplerle cesedi tanınamayacak hale gelen kurbanların kimliklerinin teşhis edilmesi için yeni bir yöntem geliştirildi.

Aa
00:00 - 28/09/2012 Cuma
Güncelleme: 17:27 - 28/09/2012 Cuma
Yeni Şafak
Cesetlerin kimlik tespitinde yeni yöntem
Cesetlerin kimlik tespitinde yeni yöntem

New Scientist dergisinin haberine göre, tanınamayan cesetlerin kimlik tespitinde, kurbanın cesediyle beslenen kurtçukların sindirim sistemi incelendi, bu sayede kurbanın DNA bilgilerine başarıyla ulaşıldı.

Meksika'nın San Nicolas kentinde Nuevo Leon Üniversitesi patoloji uzmanları, polisin 10 hafta önce kaçırılmış bir kıza ait olduğundan şüphelendiği, adli uzmanların üzerinde DNA örneği bulmayı başaramadıkları bir cesedi incelemeleri için kendilerine yolladığını açıkladı.

Maria de Lourdes Chavez Briones, Marta Ortega Martinez ve çalışma arkadaşları, cesetten çıkardıkları 3 kurtçuk larvasının sindirim sistemlerinden ayırdıkları insan DNA'sıyla, cesedin bir kadına ait olduğunu tespit ettiler.

Daha sonra ekip, bu DNA ile kaçırılan kızın babasının DNA'sını eşleştirdi. Test, cesedin yüzde 99,7 olasılıkla adamın kızına ait olduğunu ortaya çıkardı.

Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi çalışanı Martin Hall, böceklerden insan DNA'sının ayrılmasıyla ilgili son 10 yılda birçok araştırma yapıldığını, fakat bunların çok azının mahkemelerde delil olarak kullanıldığını söyledi.

Hall, suç mahallinde bulunan böceklerin sıklıkla göz ardı edildiğini, bu yeni gelişmenin, güvenlik güçleri ve patologların suçlularla mücadele potansiyellerini farkına varmalarını sağlayacağını umduğunu kaydetti.


12 yıl önce