|

Ciliv: Türk Telekom yüzde 100 tekel

Melih Bayram Dede
00:00 - 10/04/2009 Cuma
Güncelleme: 01:38 - 11/04/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Ciliv: Türk Telekom yüzde 100 tekel
Ciliv: Türk Telekom yüzde 100 tekel

Türk Telekom CEO'su Paul Doany'nin GSM sektöründe Turkcell'in payının çok yüksek olduğu yönündeki açıklamasında cevap veren Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türk Telekom'u tekel olmakla suçladı.


Antalya Belek'teki Rixos Premium Otel'de devam eden 16. Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri ve 11. Kamu Bilişim Platformu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ciliv, “Türk Telekom CEO'sunun iddia ettiği gibi mobil pazarda rekabete ilişkin bir engel bulunmamaktadır. Oysa, sabit pazarda serbestleşmenin 4 yıl önce başlamış olmasına ve yerleşik operatörün de 3.5 yıl önce özelleştirilmesine rağmen, hali hazırda sabit pazarda rekabetten söz etmek mümkün değildir. Halen, sabit pazarda şehir içi aramalar fiilen ve hukuken %100 Türk Telekom'un tekelindedir.” dedi.

Mobil pazarda uzun yıllardır üç oyunculu rekabetin mevcut olduğunu hatırlatan Ciliv, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun sektöre dair analiz raporlarında da mobil pazarda rekabetin “yüksek” olduğu tespit edilmiştir. İnternet Servis Sağlayıcılığı pazarında ise Türk Telekom'un grup şirketi TTNet'in %94 pazar payına sahip olduğu malumdur.” Şeklinde konuştu.

Ciliv, referans ara bağlantı ücretlerinin BTK tarafından belirlendiğini, Turkcell'in çağrı sonlandırma ücretinin AB ortalamasının % 60 altında, Türk Telekom'un çağrı sonlandırmasının ise AB ortalamasının üstünde olduğunu belirtti. Ciliv, sabit pazarın fiili tekeli olan Türk Telekom'un CEO'sunun yargıya intikal etmiş bir konuda açıklama yapmasını endişe verici bulduğunu söyledi.

Ciliv, “Özetle, mobil pazarda gerekli rekabet şartlarının oluşmuş olduğu düzenleyicilerle teyit edilirken, sabit pazarın halen fiili tekeli olan Türk Telekom'un CEO'sunun sabit pazarın bu gerçeklerini görmezden gelmesi oldukça düşündürücüdür. Ayrıca Türk Telekom'un yargıya intikal etmiş bir konu üzerine açıklamalarda bulunmasını da endişe verici bulmaktayız.” dedi.


15 yıl önce