|

Çin ilk hızlı nötron reaktörünü yaptı

Çin, nükleer enerjinin daha iyi kullanımı için ülkenin ilk deneysel hızlı nötron reaktörünü inşa etti.

Aa
00:00 - 31/10/2012 Çarşamba
Güncelleme: 16:11 - 31/10/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Çin ilk hızlı nötron reaktörünü yaptı
Çin ilk hızlı nötron reaktörünü yaptı

Çin Atom Enerjisi Enstitüsü (CIAE), reaktörün Çinli bilim adamlarının 20 yıllık çalışmasının ürünü olduğunu ve resmi kontrolleri geçtiğini açıkladı.

İnşa edilen deneysel hızlı nötron reaktörü, ülkenin su reaktörleri, hızlı nötron reaktörleri ve füzyon reaktörleri olarak sıralanan üç aşamalı nükleer güç kalkınma stratejisinde büyük bir atılım olarak kabul ediliyor.

CIAE'ye göre, deneysel hızlı reaktör olarak adlandırılan bu reaktör, Çin'i hızlı reaktörlere sahip birkaç ülkeden biri konumuna getiriyor.

65 megavatlık nükleer sıcaklık gücü, 20 megavatlık enerji üretim gücüyle deneysel hızlı reaktörün dördüncü nesil nükleer enerji reaktörlerinin büyük bir örneği olduğunu kaydeden CIAE, reaktörün bu şekilde yapılacak yeni reaktörler için yol gösterici nitelikte olduğunu savundu.

Bu şekilde çalışan hızlı reaktörler nükleer enerjiyi daha iyi kullanabiliyor ve uranyumdan faydalanma oranını yüzde 60'lara kadar çıkarabiliyor.

Hızlı reaktör teknolojisi ayrıca radyoaktif sızıntıyı en aza indirgiyor ve nükleer enerji sistemlerinde güvenlik seviyesini artırıyor. 

CIAE Başkanı Van Gang, hızlı reaktörün kuruluşundan, işletim ve yönetimine kadar Çinli uzmanlar tarafından bağımsız bir şekilde yapıldığını kaydetti.

Hızlı reaktör programı Milli Savunma Bilim ve Teknoloji ile Devlet Sanayi İdaresi çatısı altında 1992'de başlatılmış, CIAE de yüzlerce üniversite, kuruluş ve araştırma enstitüsünün katkısıyla programı yürütmüştü.

CIAE, Çinli bilim adamlarının şu anda ticari amaçlar için hızlı reaktörleri geliştirmek ve nükleer yakıt sisteminin geri dönüşümü için hızlı reaktörün sağlıklı çalışması ve karışık oksit nükleer yakıtlar üzerine çalıştığını kaydetti.


11 yıl önce