|

Çin insanlı uzay aracı gönderiyor

Çin, uzay programı çerçevesinde Şıncou-10 insanlı uzay aracını yarın akşam fırlatacak.

Aa
00:00 - 10/06/2013 Pazartesi
Güncelleme: 13:25 - 10/06/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Çin insanlı uzay aracı gönderiyor
Çin insanlı uzay aracı gönderiyor

Çin, uzay programı çerçevesinde Şıncou-10 insanlıuzay aracını yarın akşam fırlatacak.

Şıncou-10'un üç taykonotu uzaya taşıyacağı belirtilirken, bunların arasında Vang Yaping adlı bir de kadın taykonotun bulunduğu ifade edildi. Ülkenin kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde bulunan Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezi'nden yarın yerel saatle 17:38'de uzaya yollanacak aracın, fırlatmaya hazır olduğu duyuruldu.

Şıncou-10 mekiğinin, yörüngede bulunan Tiengong-1 modülüyle kenetleneceği ve görevinin "Çin'in uzay programı için hayati önem taşıdığı" vurgulanıyor.

Çin'in uzay programında uygulamaya yönelik görev üstleneceği i çin önemli yere sahip Şıncou-10, Şıncou-8 ve 9'un aksine Tiengong-1uzay modülüne kenetlendikten sonra taykonotların ve malzemelerin modüle geçişini sağlayacak.

Ülke, Şıncou-10 ile kenetlenme testlerinden ziyade uzayda personel ve malzeme transferi denemeleri yapacak.

Uzayda ders verecek

Şıncou-10'un kadın taykonotu Vang, araç yörüngeye ulaştıktan sonra canlı olarak ilk ve ortaoğretim öğrencilerinden hazırlanan sınıfa ders verecek. Derste yerçekiminin az olduğu ortamda hareket, yerçekimi kanunu ve kütlesel ağırlık üzerine anlatımlar yapılacak.

Ders için gerekli araç, gereç ve teknik altyapının hazırlandığı, Vang'ın da konuyla ilgili eğitim aldığı ve ders saatinin yörüngeye ulaşmasının ardından belirleneceği kaydedildi.

Tiengong-1

Çince'de "Cennetteki Saray" anlamına gelen 8,5 ton ağırlığındaki Tiangong-1 modülü, ülkenin uzay programında tarihi öneme sahip. Çin, 2011'de gönderdiği Tiengong-1'le uzay istasyonu projesine başlamış oldu.

Ülke 2016'da ilk uzay laboratuvarını, 2020'de de üç kapsülden oluşan ilk uzay istasyonunu kurmayı planlıyor. Ülke, uzay programını başlattığı 1992'den bu yana 4'ü insanlı olmak üzere 9 Şıncou uydusu ve Semavi Saray-1 modülünü yörüngeye yolladı.

11 yıl önce