|

Çin, 'internet bar' açılmasını yasakladı

Cihan
00:00 - 6/03/2007 Salı
Güncelleme: 10:38 - 6/03/2007 Salı
Yeni Şafak
Çin, 'internet bar' açılmasını yasakladı
Çin, 'internet bar' açılmasını yasakladı

Pekin yönetimi, ülkede yeni açılacak internet barlara yasak getirdi. Devlet medyasının haberine göre aralarında Kültür Bakanlığı ve Enformasyon Bakanlığı'nın bulunduğu 14 hükümet birimi bir genelge yayınlayarak, 2007'de yeni internet bar açılmasına müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

Çin'de halen 113 bin internet bar bulunuyor. Genelge uyarınca internet barlara 18 yaşından küçükler giremeyecek. Söz konusu barların bu kuralı 2 kere bozmaları halinde 15 gün içinde kapatılacağı ve cezaya çarptırılacağı belirtildi. Üçüncü kez tekrarlanan kural ihlalinde ise bu barların lisansları ellerinden alınacak. Genelgede ayrıca okullara ait internet barların doğrudan okul tarafından, herhangi bir kar amacı güdülmeden ve kişiye kiralanmadan işletilmesi gerektiği vurgulandı.

Çin'de özellikle gençler arasında internet kullanımı yaygınlaşıyor. Hükümet, müstehcenlik içeren çok sayıdaki web sitesini ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle kapatmaya devam ediyor.

Ülkedeki nüfusun yüzde 10,5'i internet kullanıyor ve son rakamlara göre internet kullanıcısı sayısı 137 milyona ulaştı. Başkent Pekin'in yüzde 30'u ise internet kullanım oranıyla Çin'de en çok internet kullanan şehir konumunda bulunuyor.

17 yıl önce