|

Çin'in Ay keşif aracı yörüngesine oturdu

Çin'in bu sabah fırlattığı Chang'e-3 ( Ay Tanrıçası-3) adlı ay keşif aracı başarılı bir şekilde yörüngesine oturdu.

Cihan
00:00 - 2/12/2013 Pazartesi
Güncelleme: 13:37 - 2/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Çin'in Ay keşif aracı yörüngesine oturdu
Çin'in Ay keşif aracı yörüngesine oturdu

Ülkenin güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bulunan Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden 01:30'da gerçekleştirilen başarılı fırlatma, Çin'in "Ay'a ayak basma" hedefinde çok önemli bir adım oldu. Çin, bu adımla, Rusya ve ABD'den sonra Ay'a yumuşak inişle uzay aracı indiren üçüncü ülke olacak. Ay'a şimdiye kadar ABD ve Sovyetler Birliği 13 kez başarılı yumuşak iniş gerçekleştirdi. Çin, bu seferki misyonunu başarırsa, ilk kez Dünya'nın dışındaki bir gök cisminde yumuşak inişle birlikte keşif yapmış olacak.

Chang'e-3'ün, 112 saatlik uçuşun ardından Ay'a inmesi planlanıyor ve Ay'da hayatta kalma gibi önemli teknik sorunların çözülebilmesinde büyük misyon eda etmesi bekleniyor.

İleri teknoloji kullanıldı

Ay Tanrıçası'nın bünyesindeki Yütu (Yeşim Tavşan) adı verilen 6 tekerlekli araç da Ay'da gezinti yapacak. 140 kilogram ağırlığındaki Yütu, buradan aldığı verileri anında Dünya ile paylaşacak. Gezici aracın görevleri arasında, doğal kaynakları ararken, Ay'ın jeolojik yapısı ve yüzeyindeki maddeleri ölçme de bulunuyor. 14 Aralık'ta Ay'ın yüzeyine iniş yapacak ve üç ay boyunca 5 kilometrekarelik bir alanda araştırma yapacak Yütu, bağımsız' navigasyon sistemi ve Ay'ın toz yüzeyini kavrayan tekerlekler gibi ileri teknolojiye sahip.

Aracın ayrıca 30 dereceye kadar eğimli yokuşlara tırmanma ve saatte 200 metreye kadar gezinti yapma kapasitesi olduğu belirtiyor. Yütu ayrıca Ay'daki büyük sıcaklık değişimlerine dayanabilen yüksek verimli ve entegre bir robot konumunda da bulunuyor.

Derin uzay haberleşme teknolojisi test edilecek

Çin medyasında göre, komuta merkezinde kıdemli mühendis Xi Luhua, uzay misyonu sırasında derin uzay haberleşme teknolojilerinin test edileceğini söyledi.

Çinli yetkililer, Ay'daki zengin minerallerden de yararlanmak istiyor. Bu misyonun başarılı olması halinde Çin, Mars'a uzay aracı yollama gibi yeni hedeflere ağırlık verecek. Chang'e-3'ün, 21. yüzyılda Ay'a inecek ilk araç olacağı kaydediliyor.

Bu seferki misyonun, Çin'in 2020'ye kadar bir uzay istasyonu kurma ve Ay'a bir insan gönderme amacına yönelik çok önemli bir kilometre taşı olduğu ifade ediliyor. Çinli bilim insanları şimdi 2020 yılından sonra Ay'a bir insan gönderme ihtimalini tartışıyor.

Çin, 2007 yılında ilk ay uzay aracı Chang'e-1'i göndermiş ve bu araçla yüzeydeki görüntüleri almış ve elementlerin dağılımını incelemişti.

Çin, Haziran ayında uzaya biri kadın olmak üzere üç astronot (Çinliler taykonot olarak adlandırıyor) göndermiş ve yörüngede kaldıkları 15 gün içinde taykonotlar, uzay aracının içinde çeşitli deneyler gerçekleştirmiş ve canlı yayında görüntülü olarak Çin'deki öğrencilerin sorularını cevaplamıştı.

10 yıl önce