|

Çok başlılığın bitmesi için birleşme şart

Melih Bayram Dede
00:00 - 26/12/2009 Cumartesi
Güncelleme: 12:36 - 26/12/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Çok başlılığın bitmesi için birleşme şart
Çok başlılığın bitmesi için birleşme şart

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, tüm iletişim hizmetleri internet üzerinden verilmeye başlandı. Buna televizyon ve radyo yayınları da dahil. İnternet üzerinden TV yayınlarının aktarılması teknolojisi olan IPTV teknolojisinin de Türkiye'de test çalışmaları sürüyor.


IPTV, bir TV hizmeti olduğu için RTÜK'ün, internet hizmeti olduğu içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) denetiminde. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi, iletişim hizmetlerinde çift başlılık yaşanmaması için, iyi farklı kurumun bulunması ileride daha büyük sorunlar yaratacaktır.


AB ülkelerinde Bilgi Toplumu ve Medya Komiserliği bulunuyor. Gazeteler, TV'ler, internet, telekom altyapısı tek bir yetkili organda toplanmıştır. Türkiye'de ise çok başlı bir yapı vardır.


İletişim hizmetleriyle ilgili, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, RTÜK, BTK, Devlet Planlama Teşkilatı Bilgi Toplumu Dairesi, İnternet Kurulu, Ulaştırma Bakanlığı gibi çok sayıda kurumun yetki ve sorumlulukları iç içe geçmiştir.


Bu açıdan bakıldığında, RTÜK ve BTK'nın tek çatı altında birleştirilmesi ve iletişim hizmetlerinin tek bir muhatabının olması çok yerinde bir girişimdir.


14 yıl önce