|

Dünyada bir ilk: Akıllı yol

Dünyanın ilk akıllı yolu Hollanda'da açıldı. Yollar fosforla aydınlatılacak. Elektirikli araçlar da seyir halince şarj olacak.

Bbc
00:00 - 16/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:29 - 16/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Dünyada bir ilk: Akıllı yol

Hollanda, dünyanın ilk "Akıllı yol" projesini hayata geçirdi. Amsterdam'ın yaklaşık 100 kilometre güneyindeki Oss kentinden geçen N329 Otoyolu'nda şerit ve yol çizgileri fosforlarla aydınlatılıyor. 500 kilometre uzunluğundaki otoyolda denenen uygulama ile trafik kazalarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanması amaçlanıyor.

"Akıllı yolda", özel bir boyayla boyanan yol şeritlerinin gündüz depoladıkları ışık, gece 8 saate kadar yolu aydınlatabiliyor.

Işığı karanlıkta yansıtarak parlatan şerit ve yol çizgileri, gece yolculuk yapanların işlerini kolaylaştırıyor.

"Akıllı yolun" resmi açılışı ise bu ay sonunda yapılacak.

Projenin yayılması bekleniyor

Hollanda'da, tasarruf gerekçesiyle birçok otoyolda geceleri ışıkları söndürülüyor.

"Akıllı yol" projesi ise sanatçı Daan Roosegaarde tarafından mühendislik şirketi Heijmans ile birlikte tasarlandı.

Roosegaarde'ın eski projeleri arasında, dans edenlerin ayak hareketlerine göre üzerinde disko ışıkları yanan bir dans pisti ve giyen kişi cinsel açıdan uyarılınca şeffaflaşan kıyafetler de bulunuyor.

Roosegaarde-Heijmans ortaklığının ilk "Akıllı yol" tasarımında, sürücüleri zemin sıcaklığına göre uyaracak şekilde renk değiştiren şeritlerin olması da öngörülmüştü. Ancak Oss'dan geçen yolda bu özellik bulunmuyor.

Hollanda'daki projenin yakında diğer ülkelere de yayılması bekleniyor.

Ülkede yerel medya, Roosegaarde'nın Hollanda'da yeni "Akıllı yollar" tasarlamak istediğini yazdı. Ancak sanatçı ile Hollanda hükümeti arasında henüz yeni bir anlaşma yapılmış değil.

10 yıl önce
default-profile-img