|

Dünyanın internetten yapılan ilk genel seçimi

Aa
00:00 - 28/02/2007 Çarşamba
Güncelleme: 09:51 - 28/02/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Dünyanın internetten yapılan ilk genel seçimi
Dünyanın internetten yapılan ilk genel seçimi

Estonya'da pazar günkü genel seçimler için internetten de oy kullanılıyor. Seçim komisyonu üyesi Ulle Madise, AFP muhabirine, “Dünyada ilk kez genel seçimlerde internet üzerinden oy kullanılabiliyor” dedi.

Madise, internetten süresi içinde oy vermeyenlerin pazar günü oylarını geleneksel yöntemle kullanabileceklerini belirtti.

Estonya'da 940 bine yakın seçmen bulunuyor.

Estonya seçim yasasına göre, seçmenler ev veya işyerlerindeki bilgisayarlardan oy atabiliyor. İnternette oy kullanırken şu ya da bu şekilde baskı hissettiğini düşünenler, seçim günü sandığa giderek oylarını klasik yöntemle değiştirme imkanına sahip bulunuyor.

Avrupa ülkelerinde seçimlerin nasıl yapıldığını izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ise bu yeni seçim “tarzına” biraz şüpheyle bakıyor.

Kimliğini açıklamayan bir AGİT yetkilisi, “Bu bizim internetten yapılan bir seçimi ilk izleyişimiz. İnternette nasıl oy kullanıldığını göreceğiz, ama temsilcilerimiz elektronik oy sistemine giremeyecek” dedi.

İnternet ortamındaki tedbirlerin, tarafsızlığı garanti etmeye yetip yetmediğini tespit edeceklerini belirten AGİT yetkilisi, elektronik oylamanın güvenli olup olmadığının da henüz aydınlığa kavuşmamış bir konu olduğunu kaydetti. Yetkili, “Sisteme girmeyeceğiz, çünkü bu iş çok gelişmiş teknik bilgi ve beceri gerektiriyor” diye konuştu.

Estonyalı seçmenler, hemen herkesin sahip olduğu elektronik kimlik kartlarından yararlanarak internette oy kullanıyor. Kart, 6 avroya satın alınan okuyucuya sokuluyor. Sanal ortamdaki oy pusulasında belirtilen tercih, elektronik imzayla doğrulanıyor.

Estonya'da 2005 yılında yapılan yerel seçimlerde, seçmenlerin yüzde 2 kadarı internetten oy kullanmıştı.

Estonyalıların yüzde 82'si vergi beyannamelerini internetten yolluyor. Genel seçimlerde ise seçmenin kaçta kaçının interneti tercih edeceği merak ediliyor.

17 yıl önce