|

Elektronik haberleşme pazarı 29.3 milyar dolar

'Elektronik Haberleşme ve Eğilimler 2011 adlı rapora göre, Türkiye elektronik haberleşme pazarının toplam büyüklüğünün 2011 yılında yüzde 7,2 büyüyerek 29 milyar 296 milyon dolar olması bekleniyor.

Melih Bayram Dede
00:00 - 8/08/2011 Pazartesi
Güncelleme: 21:39 - 7/08/2011 Pazar
Yeni Şafak
Elektronik haberleşme pazarı 29.3 milyar dolar
Elektronik haberleşme pazarı 29.3 milyar dolar

Araştırma şirketi Deloitte'un yayınladığı “Elektronik Haberleşme ve Eğilimler 2011” raporuna göre, bu yıl Türkiye'de en fazla büyümenin yaklaşık yüzde 15 ile bilgi teknolojileri donanım pazarında olması bekleniyor. Raporda, “Gelişmiş ülkelerdeki eğilimin tersine katma değerin önemli ölçüde ülkemizde üretildiği hizmetler ve yazılım pazarı, hala donanımdan daha az paya sahiptir ve bu açık oransal olarak artmaya devam etmektedir. EITO tarafından yayınlanan '2010 ICT Market' raporuna göre geleneksel Radyo/TV yayıncılığı hariç olmak üzere Türkiye elektronik haberleşme pazarının toplam büyüklüğü ABD Doları cinsinden bir önceki yıla göre yüzde 3,2 artışla 27 milyar 320 milyon olarak gerçekleşmiştir ve 2011 yılında yüzde 7,2 büyüyerek 29 milyar 296 milyon dolar olması beklenmektedir” ifadelerine yer veriliyor.

ABONE SADAKATİ ÖNEMLİ

Rapora göre Türkiye'de Aralık 2010 itibariyle mobil abone sayısı 61.8 milyon, abone yaygınlığı yüzde 85 seviyesinde seyrediyor. Raporda, “Mobil yaygınlıkta AB ortalamasının yüzde 126, en yüksek değerin yüzde 156 ile Finlandiya ve Türkiye'ye en yakın değerin yüzde 94 ile Fransa olduğu düşünüldüğünde; özellikle belli yaş grubunun altı ve üstünde daha gelişme fırsatı olduğu açıkça görülüyormektedir. 2008 yılında 65.8 milyon aboneye karşılık yüzde 92 olan yaygınlık ile karşılaştırıldığında mobil numara taşına bilirliği ve sabit ödemeli (flate rate) tarifelerin etkisiyle oluşan konsolidasyonun 2010 yılında da sürdürdüğü anlaşılmaktadır, artık daha az sayıda kişi birden çok aboneliğe sahiptir. Bunun yanında 2010 yılsonu itibariye mobil işletmeciler arasında taşınan toplam 25 milyon numara, abonelerin mevcut işletmecilerine sadakatlerinin sorgulanmasını gerektirecek büyüklüktedir” deniliyor.

5 YIL İÇİNDE NELER OLACAK?

Rapora göre 5 yıl içinde yeryüzünde mobil trafik 66 kat artacak, 2015'de mobil trafiğin yüzde 75'i veri, yüzde 25'i ses kaynaklı olacak. Sabit tarafta ise ses trafiği giderek azalırken veri trafiği her yıl yüzde 50 oranında artacak. Raporda, “Bunun doğal sonucu olarak işletmeci gelirlerinde de buna paralel değişimler olacaktır. Yankee Group tarafından 2010'da yayınlanan bir çalışmaya göre mobil haberleşme gelirleri içinde sesin payı sürekli azalacak, 2013 yılında toplam mobil gelirlerinin yüzde 26'sı veri (internet) kaynaklı olacaktır” deniliyor.


Mobil iletişimde dünyada fiyatlar hızla düşüyor

Rapora göre dünya üzerinde mobil yaygınlık yüzde 75'ler seviyesine ulaşarak belli bir yaşın altı ve üstü hariç tutulduğunda hemen hemen yeryüzünde yaşayan her insan mobil haberleşme sistemlerinden birinin kullanıcısı durumunda. İnternette ise dünya çapında yaygınlık yüzde 30'lara ulaştı ve yeryüzündeki her 3 kişiden biri internet kullanıcısı. Elektronik haberleşme pazarları tüm dünyada liberalleşiyor. Devlet tekelindeki işletmeler özelleştirilip alternatif işletmecilerin devreye girmesi ile rekabet artıyor, hizmetler çeşitleniyor ve fiyatlar hızla düşüyor. Elektronik haberleşme dünyasının her alanında bir değişim ve dönüşüm süreci gerçekleştiğini söyleyen raporda, “İçerik ve katma değerli hizmetler önem kazanmakta; geçmişte bir birinden ayrık olan Bilgi Teknolojileri, İletişim ve Yayıncılık hizmetleri tümleşik hale gelmektedir” deniliyor.


Cep telefonundaki vergi sigaradan bile daha fazla

Raporda mobil iletişim konusunda Türkiye'de önümüzdeki dönem yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor: 2010 yılında, tüketiciler açısından bir tür tarife şeffaflığı sayılan “kontör”den “TL/Kr”a geçişin gerçekleştirilmiş olması ülkemizdeki tekel döneminin önemli bir izinin silinmesini sağlamıştır. Tarifelerin sadeleştirilmesi, bir birleriyle karşılaştırılabilir hale gelmesi ve bunun için uygun teknolojik imkanların tüketicilere sunulması önümüzdeki dönemin beklentileri arasındadır. o Dünyanın pek çok ülkesinde cep telefonlarından alınan vergiler sigaradan alınandan daha yüksektir. Ülkemiz dünyanın en yüksek vergi oranlarının olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Mobil iletişimde vergi oranları yüzde 60'lar seviyesinde olup gelişmiş pazarlarda ve Avrupa'da oranlar yüzde 5-20 aralığındadır. Ülkemizde de hızla bu oranlara inilmelidir.



13 yıl önce