|

En hızlı bilgisayar antivirüssüz bilgisayardır

Symantec Türkiye Genel Müdürü Gökhan Say, Symantec'in yeni bireysel güvenlik yazılımı Norton 360'ın gayet hızlı çalıştığını söylüyor ve esprili bir şekilde şu cümleyi söylüyor: “En hızlı bilgisayar antivirüssüz bilgisayardır.”

Melih Bayram Dede
00:00 - 19/06/2007 Salı
Güncelleme: 20:16 - 17/06/2007 Pazar
Yeni Şafak
En hızlı bilgisayar antivirüssüz bilgisayardır
En hızlı bilgisayar antivirüssüz bilgisayardır

“En hızlı bilgisayar antivirüssüz bilgisayardır.” Bu sözler, Symantec Türkiye'nin Genel Müdürü Gökhan Say'a ait. Gökhan Bey'e, Norton System Works'ün bilgisayarları yavaşlattığına dair yoğun şikâyetlere neden olduğunu hatırlattığımda, bu cevabı alıyorum. Hatta internette, “Norton'dan kurtulma yolları” diye haberler yer aldığını ve Norton System Works'ü bilgisayardan kaldırmak için yine Symantec için üretilmiş yazılımların kullanımının öğretildiğini hatırlatıyorum. Gökhan Bey, Symantec'in yeni bireysel güvenlik yazılımı Norton 360'ın gayet hızlı çalıştığını söylüyor ve esprili bir şekilde başta da okuduğunuz cümleyi söylüyor: “En hızlı bilgisayar antivirüssüz bilgisayardır.”

NORTON 360'I DENEDİM

Bu görüşme sonrasında biraz geç de olsa, Symantec cephesinden bana test etmem için Norton 360 sağlanıyor. Hemen belirtmeliyim ki Norton 360, aynı System Works gibi komple bir çözüm; ancak ona nazaran daha gelişmiş özellikler sunuyor. Virüsler, truva atları, casus yazılımlara karşı etkin koruma sağlıyor. 'Pishing' dediğimiz olta saldırılara karşı da bir çözümü içeriyor. Bunun yanı sıra, yedekleme uygulaması ve bilgisayarı hızlandırmak için geçici internet dosyalarını temizleme ve optimizasyon çözümü de içeriyor. Norton 360, bu dört ana özelliğiyle bilgisayar güvenliği için komple bir çözüm. Hakkını yemeyelim, Norton 360 kullanırken internette kendimi gerçek anlamda güvende hissettim.

6 GÜN DAYANABİLDİM

Gelelim sonuca; Norton 360, tüm güvenlik sorunlarına karşı bilgisayarda hakimiyeti ele aldığı için, System Works kadar olmasa da bilgisayarı yavaşlatıyor. Bilgisayar dediğim ise, Intel Centrino Duo (Çift çekirdekli) işlemci, 2 GB 677 Mhz hızda çalışan RAM ve 100 GB 7200 RPM SATA sabit diski olan bir dizüstü bilgisayar. Üzerinde işletim sistemi olarak da Vista Ultimate yüklü. Özellikle 'pishing filtresi'nin açık olmasından olmalı, komutlarda geç algılama ve geç tepki verme, imlecin istikrarsız yol alışı beni şaşkınlığa uğrattı. İlk günlerde faremde bir sorun olduğunu düşündüm.

BİLGİSAYARIM KENDİNE GELDİ

Gazetedeki çeşitli farelerle denemeler yaptım sonuç aynıydı. 6. günün sonunda, Norton 360'ın güvenlik adına bilgisayarda tamamen hakimiyeti ele geçirmesinin bilgisayarın performansını olumsuz etkileyeceği aklıma geldi. Norton 360'ı kaldırıp başka bir antivirüs yüklediğimde bilgisayarım kendine gelmişti. Bundan şüphelenmem neden 6 gün sürdü derseniz, Norton 360'ın System Works gibi olmadığı, daha hızlı çalıştığı sözüne inanmış olmamın bunda payı büyük.

17 yıl önce