|

En zayıf halkası uygulama eksiği

Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 8'i kullanıma sundu. Ancak Türkiye'deki kullanıcılar Windows Mağaza'da yeterli yerel uygulama olmadığından global uygulamalara erişmek için dillerini İngilizce, bulundukları yeri de ABD olarak göstermek zorunda.

Melih Bayram Dede
00:00 - 29/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 22:58 - 28/10/2012 Pazar
Yeni Şafak
En zayıf halkası uygulama eksiği
En zayıf halkası uygulama eksiği

Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows 8 geçtiğimiz hafta piyasaya çıktı. Ancak şirketin büyük ümitler bağladığı işletim sisteminin en zayıf yanı, Türk kullanıcılar için uygulama mağazasında yeterli yerel uygulama barındırmaması. Dünya genelinde 10 bin uygulaması bulunan Windows 8'in uygulama mağazasında Türk kullanıcıların erişeceği uygulama sayısı yüzü bile bulmuyor. Bu nedenle Türkiye'deki kullanıcıların Windows Mağazası'nda yer alan uygulamaların tamamına erişebilmeleri için hile yapmaları, bilgisayarlarının dil seçeneğini İngilizce, bulundukların yeri ise ABD olarak göstermeleri gerekiyor.

ÜLKE NEDEN ABD OLSUN?

Konu hakkında görüştüğüm Microsoft Türkiye Windows Pazarlama Grup Müdürü Onur Altıntaş, Türkiye'den Windows Mağaza'ya gönderilen onaylı uygulama sayısının kısa zamanda 1000'i geçeceğini umduklarını belirterek, 'Türkiye'de .Net ile yazılım geliştiren pek çok iş ortağımızın Windows 8 uygulaması geliştirmesi için binlerce saat ücretsiz eğitimler verdik, ayrıca Açık Akademi'ye bu konuda ücretsiz eğitimler koyduk ve Türk yazılım geliştiricilerin tüm dünyaya uygulama satarak gelir elde etmesi için çabalarımız her zamankinden daha fazla.' diyor.

GELİŞTİRİCİNİN TERCİHİ

Türkiye'deki Windows 8 kullanıcılarının global bazı uygulamalara erişememesinin nedenini ise Altıntaş, 'geliştiricilerin tercihi' olarak açıklıyor. Altıntaş'a göre, geliştiriciler uygulamalarının hangi ülkelerdeki kullanıcılara sunulacağına kendileri karar veriyor. Ancak Windows 8 yaygınlaştıkça bu sorunun da aşılacağı görüşü hakim.

Alıştığınız Windows'a geçiş tek tık

Windows 8, kullanıcıların en çok önem verdikleri uygulamalara ve içeriklere tek tıkla erişmesine imkan tanıyan, dokunmatik kullanım için yeni bir 'Başlangıç' ekranına sahip. Kullanıcılar dilerlerse Windows 7'de alıştıkları gibi klasik Windows arabirimine Windows+D tuşlayarak geçiş yapabiliyor. Windows tuşu ile de istendiğinde Windows 8 başlangıç ekranı ile klasik Windows arasında geçiş mümkün. Bu arada yeni işletim sistemi aynı zamanda dokunma deneyimi için yeniden tasarlanan Internet Explorer 10 ve bulut depolama hizmeti SkyDrive gibi yerleşik uygulamaları da bulunduruyor.

37 dilde yayınlandı

Windows 8, içinde Türkiye'nin de yer aldığı 140'tan fazla ülkede 37 yerel dilde yüklemeye hazır. Mevcut bilgisayarlarını Windows 8'e yükseltmek isteyenler www.windows.com.tr adresinden yükleme yapabilecekleri gibi teknoloji mağazalarından Windows 8'i kutulu olarak da satın alabilecek. Windows 8 son kullanıcılar için perakende Windows 8 ve Windows 8 Pro olmak üzere iki ayrı sürümde sunuluyor. Kurumsal kullanıcılara ise Windows 8 Enterprise seçeneği var.

Güncelleme fırsatı

Ocak 2013 sonuna kadar Windows XP, Windows Vista veya Windows 7 kullanıcıları, yeni Windows 8 Pro'yu sadece 79TL'ye indirerek mevcut bilgisayarlarının işletim sistemlerini güncelleyebilecekler. 2 Haziran 2012 ve 31 Ocak 2013 tarihleri arasında Windows 7'li bilgisayar satın almış kullanıcılar ise www.windowsupgradeoffer.com adresinden sunulan Windows Yükseltme Teklifi ile 29 TL'ye Windows 8 Pro'yu bilgisayarlarına indirebiliyorlar.


11 yıl önce