|

F klavye'ye geçiş tamam gibi

Türkçe'ye uygun olarak İhsan Yener tarafından geliştirilen F klavyenin eğitim kuruluşları ve kamuda kullanılması yaklaşık 10 yıldır gündemde. Umarız bu kez harekete geçilir ve ciddi bir adım atılır.

Melih Bayram Dede
00:00 - 24/01/2011 Pazartesi
Güncelleme: 17:43 - 23/01/2011 Pazar
Yeni Şafak
F klavye'ye geçiş tamam gibi
F klavye'ye geçiş tamam gibi

On yılı aşkın bir süredir F klavye konusunda yazılar kaleme alan biri olarak, dün ajanslara düşen bir haberle yeniden bu konunun gündeme gelmesi beni çok heyecanlandırdı. Habere göre, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, eğitim kurumlarında ve kamuda, F klavyenin zorunlu tutulması için bir çalışma başlatıldığını açıklamış, okul ve kamu kuruluşları dışındakilerin özgürce F veya Q klavye kullanabileceğini hatırlatmış. Bu konudaki çalışmalar yeni değil. Geçmişe bakarsak, Hüseyin Çelik'in Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde 31.03.2003 tarihinde bir genelge yayınlandığını görüyoruz.

KARAR VAR UYGULAMA YOK

Bakan Çelik'in yayınladığı bir genelgeyle, bakanlığa bağlı tüm birimlerde, Standart Türk Klavyesi (F klavye) kullanılacağı ifade edilmişti. Ancak her zaman olduğu gibi, (nedendir bilinmez) bu kadar hayata geçirilemedi. Bu uygulanabilseydi, tüm eğitim kurumlarında F klavyeli eğitime geçilecekti. O dönemde öğretmenler için düzenlenen bilgisayar kampanyasında da F klavye tercihinin arkasında durulamadı. Aradan yıllar geçti ve bu konu çözümsüzlüğe doğru gitti.

BİR YIL ÖNCE YİNE KONUŞTUK

Yine arşivlere baktığımızda Ekrem Erdem'in 9 Mart 2010'da, yani bundan yaklaşık bir yıl önce de bu konuyu gündeme taşıdığı, basında uzun uzun tartışmalar yaşandığı ve yine bu konuda bir adım atılmadığını görüyoruz. Umarız bu kez harekete geçilir ve ciddi bir adım atılır, Türkçe'ye uygun olarak İhsan Yener tarafından geliştirilen F klavyenin eğitim kuruluşları ve kamuda kullanılması hayata geçirilir. Q klavyenin bu kadar yaygınlaştığı, 'Türkçe Q' adıyla uyduruk bir klavyenin bile ülke standardı olarak kabul edildiği günümüzde, bu zor ama imkansız değil.

F KLAVYE NEDEN ÖNEMLİ?

Q klavye, daktilo döneminde, daktiloların hızlı yazma nedeniyle bozulmasını önlemek için geliştirilmiş bir klavye dizilişidir. Asıl geliştirilme amacı, yavaş yazmayı sağlamaktır. F klavye ise, Türkçe'de en çok kullanan harflerin, kolay erişilecek şekilde dizilmesiyle ortaya çıkmış ve bu alandaki yarışmalarda yazma hızındaki rekorlarla kendisini ispatlamış bir standarttır. Ancak daktilolardan bilgisayarlara geçişte bilgisayar ithalatçıları, ithal ettikleri bilgisayarlarda ek maliyet getirdiği için F klavye talep etmemiş, Q klavyeli bilgisayarları piyasaya sürmüş, Türkiye daktilodan bilgisayara geçerken, klavye standardımız ithalatçılar eliyle değiştirilmiştir.



***


13 yıl önce