|

FATİH Projesi'nin öncüsü bu yıl 27 bin bilgisayar dağıtacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı ve FATİH Projesi'ne model oluşturan “Her Öğrenciye Bir Bilgisayar” kampanyası, bu yıl 26 bin 828 çocuğu bilgisayar sahibi yapacak. Bugüne kadar 53 bin 296 öğrenciye ücretsiz dizüstü bilgisayar dağıtılan projenin hedefi 5 yılda 130 bin bilgisayara ulaşmak.

Melih Bayram Dede
00:00 - 25/12/2011 Pazar
Güncelleme: 13:31 - 25/12/2011 Pazar
Yeni Şafak
FATİH Projesi'nin öncüsü bu yıl 27 bin bilgisayar
FATİH Projesi'nin öncüsü bu yıl 27 bin bilgisayar

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 'Her öğrenciye bir bilgisayar' temasıyla başlatılan FATİH Projesine model oluşturan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin “Birebir Öğrenme Projesi”, bu yıl altıncı sınıfta okuyan 26 bin 828 çocuğu bilgisayar sahibi yapacak. 2009'da başlatılan ve Microsoft tarafından ödüllendirilen proje kapsamında 5 yıl içinde 130 bin öğrenci bilgisayara kavuşacak. Projenin bu yılki ayağıyla ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Başbakanımızın talimatıyla bu projeye başladık ve en büyük desteği kendisinden gördük. Milli Eğitim Bakanlığı, bizimle her konuda işbirliği yaptı ve projeyi hayata geçirmek için bize büyük kolaylık sağladı.” dedi.


BM PROJEYİ ÖRNEK GÖSTERDİ

2 yılda 53 bin 296 öğrenciye ücretsiz dizüstü bilgisayar dağıttıklarını belirten Karaosmanoğlu, “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNPD) tarafından kabul gören, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde eğitimde en büyük bilişim seferberliği olan bu projeyi Kocaeli'de hayata geçirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu seferberliğimizin üçüncü etabını 23 Aralık 2011 Cuma günü Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla gerçekleştireceğiz. Bu yıl 26 bin 828 öğrencimize bilgisayar dağıtacağız. Kocaeli'de 2700 bilişim sınıfına ulaşıldı, 271 köy okulunu bu projeden yararlandı. 2533 öğretmene de etkin öğrenim ve eğitim üzerine eğitim verildi. Kocaeli'mizde pırıl pırıl gençler yetişiyor. Bill Gates gibi bir bilişim dehası olmak için hiçbir eksiklikleri yok.” şeklinde konuştu.


FATİH PROJESİNE İLHAM VERDİ

Proje kapsamında dağıtılan BilgePisi dizüstü bilgisayarları üreten Exper'in Genel Müdürü Orhan Korkusuz ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu proje 3 yıl önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu'nun girişimleriyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel izniyle uygulamaya geçirilmiş ve FATİH projesine de ilhan vermiştir. Eğitimde dünya vatandaşı olma için evlatlarımıza bu imkanları sunmalıyız. Intel ve Microsoft'la işbirliği yaparak Classmate olarak bilinen bilgisayarları biz BilgePisi olarak Türkiye'de üreterek bu projede kullandık. Bu projeyle Microsoft'tan ödül aldık. Yine Portekiz'de yerli bir firma benzer bir projeyi 800 bin bilgisayarla gerçekleştirdi ve bu ürünlerle diğer ülkelerde de projeler yaptı.”


ÇALINIRSA UZAKTAN KİLİTLENEBİLİYOR

Exper tarafından üretilen Bilge Pisi'lerde öğrencilerin zarara uğramamaları için her türlü güvenlik önlemi alınmış. Çalınmaya ve kırılmaya karşı bir yıl sigortalanan bilgisayarlar, Intel'in geliştirdiği AntiTheft teknolojisi ile de çalındığı zaman uzaktan kilitlenerek devredışı bırakılabiliyor. Eğitim teknolojileri olarak da gelişmiş özellikler barındıran Bilge Pisi'de, Intel'in uzaktan eğitim platformu yazılımı kullanılıyor. Bu yazılımla, öğrencilerin ortaklaşa ders işlemesi, ekran paylaşımı, dosya gönderimi gibi ek özellikler de bulunuyor. Öğretmen modülünde ise bilişim sınıflarının idaresi ve kontrolü rahatlıkla sağlanıyor. Ayrıca Intel Access Management yazılımı sayesinde Öğretmenlerin yanı sıra aileler de çocuklarının bilgisayarı üzerinde kontrol sahibi olabiliyor. Bu yazılımlarla öğrencilerin hem güvenli internet kullanması sağlanıyor hem de internete bağlanma süre ve zamanları planlanabiliyor.


PİL ÖMRÜ 4 SAATTEN FAZLA

BilgePisi'ler dayanıklılığıyla da dikkat çekiyor. 4 saate varan pil ömrü sunan, Windows 7 işletim sistemiyle çalışan BilgePisi'ler, 40 cm yüksekliğe kadar düşmelere ve klavye üzerine sıvı dökülmelerine karşı dayanıklı. Bilge Pisi, Intel Atom işlemcisi, 160 GB sabit disk ve 1 GB RAM'e sahip. 10.1 inç büyüklüğünde ekranı bulunan bilgisayarlar kablosuz iletişim, 1.3 megapiksel dâhili kamera, hoparlör ve mikrofona da sahip. BilgePisi, öğrencilerin karşılaşacakları arızalar durumunda tek bir tuşla sistemi eski haline getirecek bir modüle de sahip. Bilgisayarlarda ayrıca lisanslı İngilizce-Türkçe sözlük bulunuyor.


GEBZE'DE BİLİŞİM VADİSİ KURULACAK

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Türkiye'nin teknolojik gelişimi için, bilgiye ulaşmayı, üretmeyi, uygulamayı ve yaymayı bilen bireyler yetiştirmek amaçlanmıştır. Bu proje ile Kocaeli'nde geleceğin dâhilerinin yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Bu projenin meyvelerini 10 yıl sonra toplamaya başlayacağız. Bu öğrencilerimiz 10 yıl sonra meslek sahibi bireyler olacak. Bu proje, Amerika veya Hindistan'daki Silikon Vadisi'ne benzer bir teknoloji üssünün Gebze Muallimköy'de inşa edilmesi için temel oluşturacak, Bilişim Vadisi olarak adlandırılan teknoloji üssüne gerekli alt yapı ve kalifiye personel yetişmesi için önemli bir adım olacak.” dedi.



12 yıl önce