|

Faturalar 'gizli'ce şişti

Cep telefonlarında gizli numaraların engellenmesiyle, aramaların yüzde 8'i Türk Telekom'a kaydı. Uygulama sonucu şirketlerin telefon giderleri artarken, Türk Telekom'un cebi daha fazla doldu.

Melih Bayram Dede
00:00 - 14/02/2008 Perşembe
Güncelleme: 21:07 - 14/02/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Faturalar 'gizli'ce şişti
Faturalar 'gizli'ce şişti

Yılbaşında yürürlüğe giren cep telefonlarının gizli numaralardan aranmasının engellenebilmesine ilişkin düzenleme, şirketlerin telefon faturalarının şişmesine neden oldu. Santrallerinde kullandıkları GSM hatlarında numaraları, aramalarda görünür hale getirmek zorunda kalan şirketler, kendilerine geri dönmek isteyenlerin bu numaraları kullanmaları sonucu hatların meşgul olmasıyla karşı karşıya kaldı. GSM hatlarının dışarıdan arayanlarca meşgul edilmesi sonucu şirket içinden GSM numaralarını aramak isteyen kullanıcılar otomatik olarak Türk Telekom hatlarına yönlendirildi. Düzenleme sonrasındaki aramaların yüzde 8'i Türk Telekom hatlarına kaydı. Bu durumda şirketlerin gideri artarken, Türk Telekom'un cebi daha fazla dolmuş oldu.

ŞİRKETLER NE YAPABİLİR?

IPera Genel Müdürü Tolga Gündüz, şirketlerin telefon santrallerini, cep telefonu aramalarını sadece GSM üzerinden gerçekleştirmek üzere ayarlayabileceklerini ya da GSM hatlarının dışarıdan aranmaya kapatılarak, sadece şirketin sabit telefonundan arama kabul edilmesinin de bir yöntem olabileceğini söyledi. Gündüz'e göre, en doğru yol, optimum hat sayısının tespit edilerek, ihtiyaca göre hat kapasitesi sağlanması.


16 yıl önce