|

Fibere geçişte maliyetler artmasın

TELKODER, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin fiber optik kabloların döşenmesi için işletmecilerden aldığı ücretleri çok ciddi bir oranda artırmaya hazırlandığını belirterek, bu durumun şehrin finans merkezi olmasının önünde engel olacağı uyarısında bulundu.

00:00 - 21/01/2011 الجمعة
Güncelleme: 18:30 - 21/01/2011 الجمعة
Yeni Şafak
Fibere geçişte maliyetler artmasın
Fibere geçişte maliyetler artmasın

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) fiber optik kabloların döşenmesi için işletmecilerden aldığı ücretleri çok ciddi bir oranda artırmaya hazırlandığını belirterek bir yazılı açıklama yaptı. Derneğin açıklamasında şu görüşlere yer verildi:


"İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olabilmesi için iletişim altyapısı kapasitesinin yüksek olması gerekmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de finansal işlemler için gerçek zamanlı ve yedekli veri iletimi sağlama amacıyla Fiber Optik altyapıları kurulmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) fiber optik kabloların döşenmesi için işletmecilerden aldığı ücretleri çok ciddi bir oranda artırmaya hazırlanmaktadır. Bu artırımın uygulamaya konulması halinde yeni fiber optik kabloların döşenmesi ve İstanbul'un bir finans merkezi olması hedefi imkansız hale gelecektir.


Uluslararası bir finans merkezi olmak için fiber optik iletişim altyapısı şartken ve hükümetimiz 2023 yılında bilişim alanında liderlik öngörürken, İBB'nin ülkemiz ve İstanbul için hayati önem taşıyan fiber yatırımlarına sekte vuracak kararlar almaya hazırlanmakta olduğu duyumlarını alıyoruz.


İBB'nin, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'na ve ilgili mevzuata ve hatta kendisinin yayımlayarak yürürlüğe koyduğu yönetmeliğe aykırı olacak şekilde, fiber optik altyapı tesisi için uygulanacak 2011 yılı ücretlerini işletmecilerle müzakere etmeden, tek taraflı olarak çok ciddi oranda artırmaya hazırlandığı da duyumlar arasında yer almaktadır.


İBB tarafından uygulanması düşünülen bu artırım, İstanbul'a yapılan/yapılacak fiber optik altyapı yatırımlarını durduracak, bireysel ve kurumsal kullanıcıların ihtiyaç duydukları yüksek kapasiteli haberleşme hizmetlerini alma sürecinde çeşitli zorluklar ve kısıtlamalarla karşı karşıya gelmelerine neden olacaktır. Bu durumun, fiber optik altyapı yatırımının durmasından ötürü tüketici fiyatlarına yönelik olumsuz etkileri de kaçınılmaz olacaktır.


Yeni nesil telekomünikasyon işletmecileri, şimdiye kadar İstanbul'da 1900 km fiber optik altyapı teşkil etmişlerdir. İBB tarafından yapılması düşünülen bu fahiş artırımın hangi fayda gözetilerek düşünüldüğü de önemli bir merak konusudur. Pek çok büyükşehir belediyesi, İBB Geçiş Hakları ve ek Tarife Cetveli'ndeki mevzuat uygulamalarını örnek alarak işlem tesis etmiş iken bugün gelinen nokta son derece üzücü ve düşündürücüdür. İdarelerin asıl amacı kâr sağlamak değil, kamu yararını gözetmektir. Altyapı hizmetleri işletmecilerinin yetkilendirilmelerinin yegâne gerekçesi altyapı hizmetleri pazarında rekabetin tesis edilmesidir. Bedellerin fahiş oranda artırılması yeni işletmecilerin pazara girmesini zorlaştıracak, etkin ve sürdürülebilir rekabet fikrini hayata geçmeden atıl hale getirecektir. Bu durumdan da en çok zararı ülkemiz ve halkımız görecektir. Herhangi bir kâr amacı gütmeden halka hizmet için aracı olması gereken İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ne yazık ki bu işi gelir elde etmek amacıyla kullanmak istemektedir. Bu durumun yerleşik işletmecinin fiili tekelini güçlendireceği açıktır.


Avrupa Birliği ve dünyanın gelişmiş ülkelerindeki uygulamalara bakıldığında yerel yönetimler ve merkezi yönetimlerin bu tip altyapıların imalatı için destek verdiği açık bir şekilde görülmektedir. Yerel yönetimler bu desteğin görev alanlarındaki şehirleri için hem bireysel hem de ticari alanlarda ciddi ayrıcalık sağlayacağının farkında olarak adeta yarış edercesine rekabet etmekte ve globalleşmeye destek vermektedir. Bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu raporlarında da aynen yer bulmaktadır.


İBB'yi, İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olmasına ket vuracak, mevzuata aykırı, tüketici aleyhine ve hem İstanbul'a hem de tüm ülkeye zararlı olacak fiber optik kablo altyapı teşkili bedellerini çok ciddi oranda arttırma düşüncesinden vazgeçmeye davet ediyoruz."

٪d سنوات قبل