|

Finlandiyalı operatörlere devlet kuşu kondu

00:00 - 27/11/2009 Cuma
Güncelleme: 15:38 - 27/11/2009 Cuma
Yeni Şafak
Finlandiyalı operatörlere devlet kuşu kondu
Finlandiyalı operatörlere devlet kuşu kondu

Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, telekomünikasyon operatörlerinde devlete ait olan hisse paylarını artıracaklarını açıkladı.


Vanhanen, devlet mülkiyetinin olası kriz dönemlerinde, bilgi teknolojilerinin işlevini sürdürebilmesini garanti altına alacağına aktardı. Ayrıca doğal afetler, enerji kesintisi, savaş ya da diğer istisnai durumlarda dahi bilgi teknolojilerine bağımlı bir toplumun işlemesi gerektiğini söyledi.


Vanhanen, devletin bu rolünü yerine getirmesi için bazı noktaları kontrol altında tutması gerektiğini vurguladı. Konuyla ilgili olarak bu yılbaşında oluşturulan bir çalışma grubu, devletin güvenlik açısından kritik telekomünikasyon şirketlerinde yeteri oranda mülkiyet sahibi olmasını önermişti.


Vanhanen, "Mutlaka sahiplik gerekip gerekmediğini iyice düşünüyoruz. Diğer çözüm yollarını da değerlendirmeye alıp, karşılaştırma yapacağız." dedi.


Telia Sonera, Elisa ve Finnet şirketleri, Finlandiya'nın en yüksek kapasiteli telekomünikasyon ağ ve bağlantılarına sahip. Fin Hükümeti yüzde 10 oranında Elisa, yüzde 13,7 oranında da TeliaSonera şirketlerinde hisse sahibi. İsveç'inde TeliaSonera'da yüzde 37 hissesi bulunuyor.

14 yıl önce