|

Galaksinin haritasını çıkaracak

Avrupa Uzay Ajansı (AUA), Samanyolu galaksisinin haritasını çıkarmak amacıyla uzaya uydu fırlattı.

İha
00:00 - 19/12/2013 Perşembe
Güncelleme: 13:22 - 19/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Galaksinin haritasını çıkaracak
Galaksinin haritasını çıkaracak

3 boyutlu haritalar çizebilecek teknolojiye sahip olan ve üzerinde çok güçlü tarayıcılar bulunan "Gaia" adlı uydu, astronomi tarihinde ilk kez bir böyle bir projeye imza atmış olacak. Uydunun yaklaşık bir milyar yıldızı gözleyerek haritasını çıkarması bekleniyor.

Astronomlar, Gaia'nın, Samanyolu'nun haritasının çıkarılması konusunda bir sıçrama sağlayacağını belirterek, bunun evreni ve Samanyolu'nun geçmişini anlamamıza yardım edeceğini ifade ediyor.

Avrupa Uzay Ajansı'nın bu çalışması, en geniş dijital kamerayı taşıyan uydu olacak. Uzay bilimciler, Gaia sayesinde tarihte ilk defa Samanyolu galaksisinin merkezindeki yıldızların yapılarını gözlemlemeye ve hızlarını belirlemeye çalışacak.

Galaksinin sarmal yapısının büyüklüğü belirlenecek

Astrofizikçi Laurent Chemin, "Güneş'e en yakın noktaları gözlemleyebilmek ve ilk defa Güneş'e yakın sarmal yapının büyüklüğünü belirlemek geliyor. Böylece uydu yardımıyla Samanyolu galaksinin sarmal yapısının büyüklüğünü ölçebileceğiz. Ayrıca galaksimizin en uzak uç noktasının pozisyonunu belirleyebileceğiz' diye konuştu.

Gaia'nın görevi Samanyolu galaksisinde yer alan yüz milyar yıldızdan bir milyarını gözlemlemek. Yani sadece yüzde birini. Bu bile muazzam bir bilgiye denk gelecek ve araştırmacılar için birçok sırrın çözülmesine olanak sağlayacak.

Bunların arasında galaksimizin sarmal yapısının büyüklüğü ve kainatı sarmalayan gizemli güç, karanlık maddenin sırrı ilk sırada yer alıyor. Gaia'nın Samanyolu haritası, gökyüzünün esrarlı perdesini bir nebze de olsa aralamamızı sağlayacak

10 yıl önce