|

Gaz sızmalarına karşı cihaz geliştirdiler

Gaziantep'te elektrik işiyle uğraşan iki arkadaş, soba ve gaz zehirlenmelerinin önüne geçmek için, olay anında eve oksijen girişini sağlayacak bir sistem geliştirdi.

Cihan
00:00 - 1/11/2012 Thursday
Güncelleme: 14:20 - 1/11/2012 Thursday
Yeni Şafak
Gaz sızmalarına karşı cihaz geliştirdiler
Gaz sızmalarına karşı cihaz geliştirdiler

Geçtiğimiz yıl Gaziantep, Türkiye'de soba zehirlenmelerinin en çok yaşandığı il oldu. Yüzlerce kişi soba zehirlenmelerinden dolayı hastanelere kaldırılırken, 21 vatandaş hayatını kaybetti. Yaşanan bu olayların ardından, kamu kurumları harekete geçerek, zehirlenmeleri önleyecek çalışmalar başlattı. Karbonmonoksit gazı alarm detektörü vatandaşlara dağıtılırken, polis de gerekli uyarıları broşür ve megafonlarla yaptı.

Gaziantep'te elektrik işiyle uğraşan İhsan Şeker ve Serkan Aksal isimli iki arkadaş, karbonmonoksit dolayısıyla yaşanan ölümlerin önüne geçmek amacıyla, bir yıldan bu yana sürdürdükleri çalışmayı tamamlayarak, bir cihaz geliştirdi.

Karbonmonoksit ve doğal gaz sızmalarını haber vermek için üretilen dedektörlerin yardımıyla harekete geçen bir motor üreten iki arkadaş, bu motorun içerisine kurulan düzenekle evin penceresini açıp içeriye oksijen girişini sağlamayı başardı. Bununla beraber, evin dışına da yüksek frekanslı bir flaşör yerleştirerek, çevredeki vatandaşların durumdan haberdar olmasına yarayacak sistem geliştirildi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR ?

Ortamdaki karbonmonoksit, doğal gaz, duman gibi yabancı gazlar yoğunlaştığında, sistem otomatik olarak devreye giriyor. İlk etapta, dedektörün, devreye girdiği anda verdiği yüksek frekanslı ses ile birlikte, kontak çıkışı sayesinde sistemin devamı olan tepe lambası devreye giriyor. Servo motor da pencereyi sonuna kadar açarak oksijen girişini sağlıyor.

Dedektör, uyarı vermeye devam ettiğinde, zaman rulesi devreye giriyor. Bu da sistemde mevcut olan sireni devreye sokuyor. Vatandaş, dedektör uyarısını erken gördüğü takdirde, acil yardım butonuna basarak sireni devreden çıkarabiliyor.

Ürünü 1 yılda hazırladıklarını söyleyen İhsan Şeker, acil yardım butonunu, çocukların oynaması ya da basılı unutulmasını göz önünde bulunarak, devreden çıkarılabilecek şekilde yaptıklarını dile getirdi.

11 years ago