|

Global'in hedefi bölgesel bir teknoloji gücü olmak

Melih Bayram Dede
00:00 - 8/06/2011 Çarşamba
Güncelleme: 13:00 - 8/06/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Global'in hedefi bölgesel bir teknoloji gücü olmak
Global'in hedefi bölgesel bir teknoloji gücü olmak

Yıldız Bilişim Grubu şirketlerinden Global İletişim, İstanbul Fulya ve Ankara'dan sonra 1050 metrekare büyüklüğündeki üçüncü veri merkezini Dudullu'da açtı. Türkiye'nin en büyük ticari veri merkezi işletmecisi olan Global İletişim, toplam veri merkezi yatırım büyüklüğünü 12 Milyon TL'ye ulaştırarak, bölgesel güç olmak hedefine bir adım daha yaklaştı


Türkiye'nin yenilikçi telekom operatörü Global İletişim, veri merkezi yatırımlarını sürdürüyor. Teknolojinin sağladığı tüm yenilikleri katma değerli hizmetlere dönüştürerek müşterilerinin hizmetine sunan Global İletişim, İstanbul Fulya ve Ankara'daki veri merkezlerine Dudullu'da 1050 metrekarelik bir veri merkezi daha ekledi. Dudullu'daki veri merkezi Global İletişim'in Türkiye'nin en büyük ticari veri merkezi konumunu daha da pekiştirdi.


“YATIRIM VE BÜYÜMEDE HIZ KESMEYECEĞİZ”

Sektörde son iki yılda gerçekleştirdikleri yatırım, geliştirdikleri ürün, hizmet ve projelerle % 60'ın üzerinde büyüdüklerini belirten Global İletişim Genel Müdürü Murat Küçüközdemir, “Büyüme planlarımızda ilk sırada yer alan veri merkezinde liderliğimizi, İstanbul Dudullu'nun eklenmesiyle 12 Milyon TL yatırım büyüklüğüne ulaştığımız veri merkezlerimizin toplam alanı 1900 metrekare oldu. Bu yıl veri merkezi temelli bulut bilişim çözümleri ve fiber optik altyapı tarafındaki yatırımlarımızla hizmet yelpazemizi çeşitlendirip, bölgesel güç olma yolunda çalışmalarımızı hızlandıracağız. 2015 yılı hedefimiz 6 bin metrekare veri merkezi büyüklüğüne ulaşmak” dedi.


“VERİ MERKEZLERİ TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİP”

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin şirketler için hayati önem taşıdığını vurgulayan Küçüközdemir şunları söyledi: “Veri merkezinin şirket bünyesinde olması önemli bir maliyet unsurunu da beraberinde getiriyor. Bu nedenle veri merkezi işletmeciliği büyük önem kazanıyor. Türkiye'de bu alanda önemli yatırımlar var. Türkiye; Avrupa ve Ortadoğu bölgesinde bu alanda söz sahibi olabilir. Bu noktada devlet desteğinin bu sektöre büyük ivme kazandıracağına inanıyorum.”


“PAZARIN YÜZDE 15'iNE SAHİBİZ”

“Türkiye veri merkezi pazar büyüklüğü hakkında net bilgi olmamakla birlikte 60 milyon TL'ye ulaştığını düşünüyoruz“ diyen Küçüközdemir, Global İletişim'in bu pazarın % 15'ine sahip olduğunu kaydetti. 1500'ün üzerinde firmaya hizmet verdiklerini anlatan Küçüközdemir, yeni yatırımla pazar paylarını %20'ye çıkarmayı hedeflediklerini ve veri merkezi başta olmak üzere bulut bilişim, ses, erişim, altyapı ve mobil KDS hizmetleriyle sektörde büyüyeceklerini vurguladı.


“VERİLERİ MAKSİMUM GÜVENLİKTE KORUYORUZ"

Network altyapısından donanıma, güvenlikten iklimlendirme sistemine kadar yeni veri merkezinde ”Green IT” konseptiyle yola çıktıklarına dikkat çeken Küçüközdemir, “Yeni veri merkezimizde gerçekleştirdiğimiz Green IT'ye yönelik yatırımlar sayesinde yüzde 10 enerji tasarrufuyla hem çevreye katkı, hem de yatırımın 48 ayda geri dönüşünü sağlıyoruz. Yer altı soğutma ve güneş enerjisi gibi TÜBİTAK destekli AR-GE projeleri alarak, enerji tüketimimizi minimuma indirmeyi hedefliyoruz. Kurumların verimlilik ve üretkenliğini üst düzeye çıkaracak olan yeni veri merkezimizde gerek fiziksel gerek donanımsal tüm önlemleri aldık. Güvenlik personeli, güvenlik giriş seviyeli yetkilendirme, fiziki bariyer, veri merkezi kafes uygulamaları, yangın söndürme sistemleri, güvenlik duvarları, atak önleme sistemleri gibi üst seviye tedbirlerle donatılan veri merkezlerimizde şirketlerin verilerini en üst düzeyde koruma altına alıyoruz. Elektrik kesintisinden etkilenmeyen, Green IT konsepti üzerine konumlanan veri merkezimizle şirketler ayrıca elektrik, soğutma, güvenlik, geniş bant internet erişimi, yazılım ve destek konusunda büyük ölçüde maliyet avantajı sağlayıp, doğa dostu olacaklar” dedi.


“iTelco – IT ve TELEKOMÜNİKASYON YAKINSAMASI ALANINDA PAZARI OLUŞTURUYORUZ”

Kurumsal Bulut Bilişim çözümlerinde pazarın öncüsü konumundaki Global İletişim, 2 yıldır güçlü altyapısından IaaS, PaaS ve SaaS çözümlerini sunuyor. Telekomünikasyon sektöründe ses/video, veri/internet yakınsamasının IT çözümlerini de içine aldığını vurgulayan Küçüközdemir, “Bu alandaki bölgesel oyuncu olma stratejimizle, 'Trusted Service Provider' olarak, sistem entegratörleri ve yazılım iş ortaklarından oluşan eko sistemi güçlendirmek yoluyla iTelco vizyonumuzda ilerliyoruz” diye konuştu.


RAKAMLARLA GLOBAL İLETİŞİM VERİ MERKEZLERİ

- Veri merkezlerinin aylık enerji ihtiyacı 60 bin kişilik bir yerleşim yerinin enerjisine eşdeğer

- 5 milyon HD film depolayabilecek kapasite

- 3 farklı veri merkezindeki yedeklemeyle iş sürekliliği garantisi

-1900 metrekare ile Türkiye'nin en büyük veri merkezi işletmecisi

-10 bin sunucu barındırabilecek kapasite

- 10 Gbps'a kadar yedekli fiber optik erişim altyapısı

- İki kat büyüyebilecek 3 milyon BTU soğutma altyapısı,

- Green IT yatırımlarıyla en az yüzde 10 enerji tasarrufu

- 6 kademeli fiziksel güvenlik geçişi

- 7 gün 24 saat izleme ve destek hizmeti

- 3 veri merkezinde 100 Milyon TL'yi aşkın IT donanım parkı


13 yıl önce