|

Göktürk-2'den ilk görüntüler geldi

Görkemli bir törenle uzaya fırlatılan Göktürk-2 ilk görüntüleri geçti. Henüz kanatları tam açılmayan ve test çalışmalarına devam eden Göktürk-2, Beşparmak Dağları'ndaki KKTC Bayrağı ile Dubai'nin ünlü Palmiye Adası'nın görüntülerini net bir şekilde çekerek merkeze ulaştırdı.

İha
00:00 - 8/01/2013 Salı
Güncelleme: 13:14 - 8/01/2013 Salı
Yeni Şafak
Göktürk-2'den ilk görüntüler geldi
Göktürk-2'den ilk görüntüler geldi

10 gün önce düzenlenen görkemli bir törenle Çin'den uzaya fırlatılan Göktürk-2, sorunsuz bir şekilde ilk görüntülerini merkeze ulaştırdı. Göktürk-2'nin çektiği fotoğraflarda,Başbakan Erdoğan'ın daha önce açıkladığı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki(KKTC) Beşparmak Dağları üzerinde yer alan KKTC Bayrağı da yer alıyor. Ayrıca Dubai'deki ünlü Palmiye Adası'nın fotoğrafları da Göktürk-2 tarafından net bir şekilde çekilerek Türkiye'ye gönderildi.

KIŞ MEVSİMİ DOLAYISIYLA SADECE ANTALYA'NIN GÖRÜNTÜSÜ ÇEKİLEBİLDİ

Göktürk-2 Bağdat ve Yeni Delhi'nin görüntülerini de sorunsuz bir şekilde çekerken, Türkiye'de ise kış ayları yaşanmasından dolayı sadece güneşli olan Antalya'nın görüntüsünü çekebildi. Göktürk-2 dünyanın pek çok yerinden de deneme çekimleri yaparken, test çalışmalarının sürmesinden ve kanatlarının ise henüz tam olarak açılmamasından dolayı kış mevsimini yaşayan Türkiye'den yeteri kadar görüntü elde edilemedi.

GÜNDE 4 DEFA TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDEN GEÇİYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise, Göktürk-2 uydusunun 10 gün önce net görüntüler göndermeye başladığını söyleyerek, "Göktürk-2 uydusu ise dünyanın her yerinden görüntü alma imkanına sahip olan bir uydu. Günde 4 defa Türkiye üzerinden geçiyor ve bu geçişler sırasında da Türkiye'nin her yerinden görüntü alma imkanına sahip olabiliyoruz. Günde 4 defa Türkiye üzerinden geçiş yaptığında uyduyla irtibat kurmak ve uyduyu yönlendirerek Türkiye'nin değişik yerlerinden görüntü alma imkanına sahibiz" dedi.

Ergün, ayrıca Göktürk-2'nin çözünürlüğünün 2.5 metre olduğunu, yeryüzünde 2.5 metre boyutlarındaki bir cismi net olarak görüntüleme imkanına sahip olunduğunu ifade ederek, görüntülerden ise ağırlıklı olarak Hava Kuvvetleri'nin istifade edeceğini kaydetti.

11 yıl önce