|

Google 15. yılını kutluyor

Dev arama motoru Google, 15. doğum gününü hazırladığı hareketli pinata doodle'ı ile kutluyor.

.
00:00 - 27/09/2013 Cuma
Güncelleme: 07:05 - 27/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Google 15. yılını kutluyor
Google 15. yılını kutluyor

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google 15. yılını hazırladığı 'Doodle' ile andı. Google anasayfasını açanları hazırlanan Doodle'da doğumgünü pastalı bir oyun bekliyor.

''Doodle'' olarak nitelendirilen özel tasarımlı logolar, 1999 yılından bu yana Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin tarafından kullanılıyor.

Asıl kuruluş tarihi 4 eylül

Larry Page ve Sergey Brin isimli iki Stanford Üniversitesi öğrencisinin 1998 yılında bir araya gelip internet dünyasında çığır açan bir buluşa imza atmalarının üzerinden tam 15 yıl geçti.

Google'ın doğum günü olarak 27 Eylül'ü seçmesi ise aslında ilginç. Çünkü şirketin kuruluş tarihi 27 Eylül değil.

Google doğum gününü 2005 yılına kadar 7 Eylül olarak kutladı. 2005'te tarihi 27 Eylül olarak değiştirdi. Sebep olarak ise arama motorunun endekslediği rekor sayıdaki sayfanın duyurusuyla aynı zaman getirme istediği olduğu açıklandı. Google'ın zaman karmaşası bununla da bitmedi. Kurumsal sayfalarında kuruluş tarihi olarak 7 Eylül 1998 yılı görünürken bu tarih sonradan açıklanamayan bir şekilde 4 Eylül olarak değiştirildi.

15. Doğum gününe özel Pinata'lı doodle

Google, 15. doğum günü için pinata oyununun oynandığı hareketli bir doodle hazırladı. Meksika'ya özgü bir parti oyunu olan pinata, genellikle kağıt veya kumaştan yapılmış içi şeker veya oyuncak dolu bir makete vurarak hediyelerin çıkarılması mantığına dayanıyor. Doodle'da kullanıcının pinataya 10 kez vurma hakkı var. Space tuşu, fare veya mobil cihazlarda ekrana dokunarak kullanılan sopa ile mümkün olduğu kadar çok şeker toplamak amaçlanıyor.

Google harflerinin birer misafir olduğu doğum günü partisinde ikinci "g" harfi pinata oyununu oynayan kişi olarak gözleri kapalı görülüyor. Diğer harfler ise "g" harfi sopayla pinataya vurdukça seviniyor ve zıplıyor. Doodle'da ayrıca üzerinde internet devinin 15. yaşını simgeleyen 1 ve 5 harflerinin bulunduğu bir kek de bulunuyor.

11 yıl önce