|

Google''a veri çalma cezası

.
00:00 - 11/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 21:32 - 10/03/2013 Pazar
Yeni Şafak
Google''a veri çalma cezası
Google''a veri çalma cezası

Teknoloji şirketi Google, ABD''de internet kullanıcılarının verilerini izinsiz topladığı için 7 milyon dolar ceza ödeyecek. Google, Street View adlı sokak görüntüsü ve haritalama araçları ile 30 ülke ile bazı ABD eyaletlerini dolaşarak kablosuz ağları taradığı ve kullanıcıların şifrelenmiş verilerini izinsiz topladığı için mahkum oldu. Kararla ilgili Google sözcüsü yorum yapmaktan kaçınırken, şirketin federal dinleme yasalarını ihlal ettiği belirtiliyor. Connecticut Başsavcısı Richard Blumenthal, 2010''da dava açmıştı.

600 GB BİLGİ AŞIRDI

Google''ın izinsiz olarak 600 GB veri topladığı ortaya çıkmıştı. 4 yıldır araçlarıyla sokaklarda veri topladığı ortaya çıkan Google, bunun istenmeyen bir durum olduğunu iddia etmişti. Şirket daha önce yaptığı açıklamada, toplanan bilgilerin e-posta parçaları ve sörf bilgileri olduğunu belirtmişti.

TÜRKİYE''DE HESAP SORAN YOK

Türkiye''de Google''ın Street View hizmeti aktif değil. Ancak Google''ın sunduğu hizmetlerle ülkemizden elde ettiği bilgileri hangi amaçla kullandığı belirsiz. Google''ın bilgi topladığı 30 ülke arasında Türkiye''nin bulunup bulunmadığı bilinmiyor. Karar, verilerin izinsiz toplanması ve kullanılması konusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu''nun daha fazla duyarlılık göstermesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymuş oldu.


11 yıl önce