|

Google'dan Sabiha Gökçen'e logo

Google, dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve ilk Türk kadın pilot Sabiha Gökçen'in doğum günü anısına logosunu değiştirdi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 22/03/2009 Pazar
Güncelleme: 22:21 - 21/03/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Google'dan Sabiha Gökçen'e logo
Google'dan Sabiha Gökçen'e logo

Dünyanın en büyük arama motoru Google, dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve ilk Türk kadın pilot Sabiha Gökçen'in doğum günü anısına logosunu değiştirdi.


Google Türkiye sitesine girenler, 22 Mart günü dünyaya gelen Gökçen için hazırlanan özel logoyu günboyunca görebilecek. Özel logoya tıklandığında ise, “Sabiha Gökçen” şeklinde arama gerçekleşiyor.


Atatürk'ün manevi kızı olan Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913′te Bursa'da dünyaya geldi. 1925′te Atatürk tarafından manevi evlat kabul edilen Gökçen, Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji'nde öğrenim gördü.


Gökçen, 1935′te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi ve Ankara'da A. B. Yüksek Planörcülük brövelerini kazandı.


7 erkek öğrenciyle birlikte Rusya'ya gönderilerek yüksek planörcülük eğitimini tamamlayan Gökçen, 1936′da Askeri Hava Okulu'na girerek, özel bir eğitimden sonra askeri pilot oldu.


Eskişehir'de 1. Tayyare alayında bir süre staj yapan Gökçen, avcı ve bombardıman uçaklarıyla uçtu. Gökçen 1937′deki Trakya ve Ege manevralarında görev aldı, aynı yıl Dersim harekatına katıldı.


1938 yılında Balkan devletlerinin davetlisi olarak uçağı ile bir Balkan turu yapan Gökçen, daha sonra Türk Hava Kurumu Türk kuşuna başöğretmen tayin edildi. Sabiha Gökçen, 1955′e kadar bu görevini sürdürdü. 22 Mart 2001 tarihinde Ankara GATA'da hayata gözlerini yumdu.


15 yıl önce