|

Gül'den Youtube yasağına eleştiri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Google'a ait bazı IP'lere erişim sorunuyla ilgili olarak, 'Ben Türkiye'nin Youtube'u yasaklayan, Google'a erişilemeyen ülke kategorisinde gözükmesini istemem' dedi.

Aa
00:00 - 4/06/2010 Cuma
Güncelleme: 17:48 - 4/06/2010 Cuma
Yeni Şafak
Gül'den Youtube yasağına eleştiri
Gül'den Youtube yasağına eleştiri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Google'a ait bazı IP'lere erişim sorunuyla ilgili olarak, 'Ben Türkiye'nin Youtube'u yasaklayan, Google'a erişilemeyen ülke kategorisinde gözükmesini istemem' dedi.

Gül, Yozgat gezisi kapsamında Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kampüsü'nü ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. İnci Varinli ve akademik kadro tarafından karşılanan Gül, Varinli'nin kendisine takdim ettiği üniversite rozetini yakasına taktı.

Kampüsü gördüğünde Anadolu üniversitelerinin gelişimi açısından ümitlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, kampüslerin üniversite iklimi açısından önem taşıdığını söyledi.

Gül, üniversitede eğitim faaliyetlerinin yanında kültürel ve sportif faaliyetlere de önem verilmesini istedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, Google'a ait bazı IP'lere erişim sorunuyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

'Ben Türkiye'nin Youtube'u yasaklayan, Google'a erişilemeyen ülke kategorisinde gözükmesini istemem. Yasal problemler çıkıyorsa muhakkak bunları aşmanın yolunu bulmak gerekir. Türkiye, dünyayla bütünleşmiş bir ülke, dünyayı çok iyi takip etmesi gereken bir ülke. Bu tip sorunlar sizin dünyayı takip etmenizi ve dünyanın da sizi takip etmesini engeller. Zaten insanları tecrit etmek de mümkün değil. Türkiye ilk defa televizyonda da bunu yaşadı. Anayasa yasaklamasına rağmen bu ülke uydu televizyonları izledi. Yıllarca defakto bir durum ortaya çıktı. Daha sonra Anayasa değiştirildi. Bilim alanındaki gelişmeleri önceden takip etmek gerekir ve bunlarla ilgili bazı hukuki sıkıntıları, kanunları ona göre düzeltmek gerekir. Mahkemeleri de zan altında tutamazsınız. Elinizdeki belgeler bunu yasak ediyorsa bunun tedbirleri kapsamlı bir şekilde alınmalı ve yasa gerekiyorsa yasa, idari tedbirler gerekiyorsa idari tedbirler alınmalı. Bu tip yasaklar Türkiye için geçerli olmamalı.'

Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese'nin öldürülmesi olayıyla ilgili değerlendirmesi de sorulan Gül, 'Bütün vatandaşlarımızın ve Türkiye topraklarında yaşayan herkesin can güvenliği hepimiz için önemlidir' dedi.

Herhangi bir kişinin hayatını bu şekilde kaybetmesinin üzücü olduğunu dile getiren Gül, 'Ama bir din adamı olunca özellikle gayrimüslim bir din adamı olunca bu tabii ki daha çok hassaslaşmaktadır. Hemen incelemeler yapılmıştır, bunun herhangi bir siyasi, ideolojik yanı söz konusu değildir. Bütün dünyanın da bunu böyle bilmesi gerekir' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka soru üzerine Anayasa değişikliği ile ilgili dava süreci hakkında beyanda bulunmasının doğru olmayacağını söyledi.

Gül, garnizon komutanlığını da ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı gerçekleşti.

14 yıl önce