|

Güneş enerjisiyle çalışan uçak

Güneş enerjisiyle gece ve gündüz aralıksız uçabilen ilk uçak olan Solar Impulse'ın yaratıcıları, yeni geliştirdikleri Solar Impulse 2'yi tanıttı

Aa
00:00 - 9/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 20:51 - 9/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Güneş enerjisiyle çalışan uçak
Güneş enerjisiyle çalışan uçak

Gece ve gündüz aralıksız uçabilen ilk güneş enerjisiyle çalışan uçak olarak tarihe geçen Solar Impulse'ın yaratıcıları yeni geliştirdikleri uçakla hedef büyüttü.

Solar Impulse'ı geliştiren Bertrand Piccard ve Andre Borschberg, "yeni ürettikleri Solar Impulse 2'nin hiç yere inme ihtiyacı hissetmeden süresiz olarak havada kalabilme yeteneğine sahip olduğunu" söyledi.

Gelecek yıl için planladıkları geziyle dünya etrafında güneş enerjisiyle işleyen bir uçakla dolaşmanın mümkün olduğunu göstermeyi amaçladıklarını ifade eden Borschberg, eşsiz özellikleri olan Solar Impulse 2'yi bu gezide kullanacaklarını duyurdu.

Solar Impulse 2'nin özellikleri

İsviçre'nin Payern hava üssünde Solar Impulse 2'nin tanıtımını yapan Piccard ve Borschberg, uçağın, Solar Impulse'ın bundan 5 yıl önce yapılan tek koltuklu prototipinin geliştirilmiş modeli olduğunu bildirdi.

Piccard ve Borschberg'in verdiği bilgiye göre, yeni geliştirilen uçağın iki tarafına kadar uzanan tek parça halindeki kanadını kaplayan 7200 adet güneş hücresi, eski uçağa göre daha iyi enerji depolama kapasitesine sahip bataryalarla donatılmış bulunuyor. Kanatları prototipe göre 8 metre daha uzun olan uçağın kanat genişliği 72 metreyi buluyor. Boeing 747 jumbo jetlerden bile daha uzun bu kanatların ağırlığıysa sadece 2,3 ton geliyor.

Yeni uçakta kullanılan malzemelerin de eskisine göre daha hafif olduğunu belirten Borschberg, daha verimli çalışan elektrik motorlarına sahip uçaktaki oturma koltuğunun yolcu uçaklarındaki business sınıfta kullanılanların ayarında olduğunu ifade etti.

Solar Impulse 2 ile gelecek yıl yapacakları, günlerce aralıksız havada kalmayı gerektiren gezinin, 20 uçuş günü süreceğini söyleyen Borschberg, molalar verilerek yapılacak gezinin 5-6 ayda tamamlanacağını kaydetti.

Daha temiz enerji kaynaklarının kullanımı imkanlarının sergilenmesine imkan veren uçağın yapımına, en son teknolojileri Solar Impulse 2'nin hizmetine sunan 80 kadar şirketin katkı sağladığı bildirildi.

Güneş enerjisiyle büyük işler başaran Solar Impulse

İsviçre uçak lisansına sahip Solar Impulse, ilk test uçuşunu Aralık 2009'da yapmasının ardından 7-9 Temmuz 2010'da 9 saati gece olmak üzere 26 saat aralıksız uçmayı başarmıştı. Havada aralıksız 36 saat kalması amacıyla geliştirilen Solar Impulse, 2012'de İsviçre'den yola çıkarak İspanya ve Fas'a yaptığı başarılı uçuşların ardından kıtalar arası uçmayı başaran ilk güneş enerjisiyle işleyen uçak olmuştu.

Solar Impulse 2013'te de ABD'yi boydan boya geçerek bunu başaran güneş enerjisiyle işleyen ilk uçak olarak tarihe geçmişti. Uçak, 3 Mayıs 2013'te San Francisco havaalanından başlayan ABD gezisini, uzun bir zamana yayılmış olarak gerçekleştirmişti. ABD üzerinde gece ve gündüz aralıksız uçanSolar Impulse uzun süreli beş mola vererek gerçekleştirdiği gezisini 6 Temmuz 2013'te New York'taki John Fitzgerald Kennedy havaalanına inerek tamamlamıştı.

10 yıl önce