|

Güneşte tsunami

İngiliz bilim adamları, iki uydudan alınan görüntülerin, uzaya parça fırlatan Güneş'in yüzeyinde koronal kütle atılımı olarak adlandırılan sürecin ardından tsunami meydana geldiğini gösterdiğini açıkladı.

Aa
00:00 - 11/07/2013 Perşembe
Güncelleme: 18:30 - 11/07/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Güneşte tsunami
Güneşte tsunami

Artan manyetik alan ile kızgın iyonize gazdan oluşan tsunaminin Güneş'in yüzeyinde saniyede 400 kilometre hızla yayıldığı ve yaklaşık 1 milyon derece sıcaklığa ulaştığı belirlendi.

Londra Üniversitesi'nden David Long, Güneş yüzeyinde nadiren tsunami meydana geldiğini, uyduların dev dalganın yayılışı sırasında ortaya çıkan kızıl ötesi ışınları kaydettiğini belirtti.

Güneş ile ilişkili çalışmalar yapmak üzere Japonya tarafından 2006'da uzaya gönderilen Hinode Uydusu'ndan gelen veriler, bilim adamlarının Güneş'i çevreleyen tacın neden yüzeyden daha sıcak olduğunu anlamasına da yardımcı olacak.

Güneş'in çekirdeğindeki sıcaklığın 15 milyon derece, yüzeyindeki sıcaklığın da 6 milyon derece olduğu sanılıyor. Güneş çevreleyen taçtaki sıcaklığın ise 1 milyon derece olduğu tahmin ediliyor. Bilim adamları, taçtaki sıcaklığın, neden yüzeydeki sıcaklıktan daha fazla olduğunu yaklaşık 50 yıldır çözmeye çalışıyor.

Hinode, her 45 saniyede bir Güneş'in yüzeyinin yoğunluğunu ölçerek yüksek çözünürlükte haritalar gönderiyor.

Çalışma, "Solar Physics" dergisinde yayımlandı.


11 yıl önce