|

''Hacker''ın şifresini para çözer

İnternet korsanları para kazanmak için yeni bir yöntem keşfetti. Şirketlerin veritabanlarını şifreleyen korsanlar, bu verileri tekrar erişilir hale getirmek yani şifreyi çözmek için astronomik paralar talep ediyor

Melih Bayram Dede
00:00 - 30/09/2013 Pazartesi
Güncelleme: 21:55 - 29/09/2013 Pazar
Yeni Şafak
''Hacker''ın şifresini para çözer
''Hacker''ın şifresini para çözer

Dünyanın önde gelen şirketlerinin önemli bilgilerini veritabanlarında saklıyor oluşu, bu verileri internet korsanlarının hedefi haline getiriyor. Amaçları haksız kazanç elde etmek olan siber suçlular, şirketlerin verilerini izinsiz şifreleyip, şifre anahtarı karşılığında para istiyor. Verilerine kavuşmak isteyen şirkerler de çaresiz talep edilen yüklü miktarları ödemek zorunda kalıyor.

TRUVA ATI KULLANILIYOR

Siber güvenlik şirketin ESET uzmanları son zamanlarda benzer faaliyetlerde olağanüstü yükselme olduğunu belirledi. Bu amaçla kullanılan ''Win32/Filecoder'' adlı şantaja yönelik dosya şifreleyici truva atının sayısında son Temmuz ayından bu yana tüm dünyada %200 artış gözlemlendi. ''Win32/Filecoder'' adlı zararlı yazılım, kullanıcı dosyalarını şifreleyen ve şifre çözücü yazılım karşılığında kurbandan para sızdırmaya destek veren bir truva atı.

EN BÜYÜK SALDIRI RUSYA''DAN

ESET''in LiveGrid verilerine göre Ocak – Haziran 2013 tarihlerindeki ortalama rakamlarla kıyaslandığında, Temmuz 2013 tarihinden bu yana haftalık olarak algılanan Win32/Filecoder yazılımlarının sayısında yüzde 200''ün üzerinde artış söz konusu. Algılanan şantaj yazılımlarının büyük bir bölümü, yüzde %44''ü Rusya kaynaklı.

İKİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Ancak Güney Avrupa (İtalya, İspanya), Orta ve Doğu Avrupa (Almanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya ve Ukrayna) ve Amerika Birleşik Devletleri de kaynak olarak önemli paya sahip görünüyor. Konuyu değerlendiren ESET Zararlı Yazılım Araştırmacısı Robert Lipovsky, güncel antivirüs kullanmak ve verileri düzenli olarak yedeklemeyi öneriyor.


11 yıl önce