|

Hacker'ların gözünü para bürümüş

İnternet ortamında, finansal kazanç elde etme amacına yönelik olarak gizli bilgileri elde etme amaçlı zararlı kodların hazırlanması, veri sızdırma ve veri hırsızlığı gibi alanlarda yaşanan büyük artış öne çıkıyor.

Melih Bayram Dede
00:00 - 26/03/2007 Pazartesi
Güncelleme: 22:32 - 25/03/2007 Pazar
Yeni Şafak
Hacker'ların gözünü para bürümüş
Hacker'ların gözünü para bürümüş

Symantec tarafından en son yayınlanan İnternet Güvenliği Tehdit Raporu'na göre, günümüzün İnternet tehdit ortamında, finansal kazanç elde etme amacına yönelik olarak gizli bilgileri elde etme amaçlı zararlı kodların hazırlanması, veri sızdırma ve veri hırsızlığı gibi alanlarda yaşanan büyük artış öne çıkıyor. Siber suçlular bir yanda global ve işbirlikçi ağlar oluşturarak suç teşkil eden aktiviteleri hızla artırmaya devam ederken, diğer yanda “fark edilmemek” için saldırı metotlarını her geçen gün daha da geliştiriyorlar. İşte Symantec raporundan önemli satır başları:

• Symantec, 2006 yılı 2. yarısına ilişkin raporunda dünya genelinde birbirinden farklı 6 milyonun üzerinde bot-enfekte bilgisayar olduğunu ve bu rakamın bir önceki döneme göre yüzde 29 luk bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

• Truva atları, en tehlikeli ilk 50 kötü niyetli kodun yüzde 45 ini oluşturuyor ve bu oran 2006 yılının ilk altı ayına göre yüzde 23 lük bir artışa işaret ediyor. Bu önemli artış aynı zamanda, bir önceki araştırmada saldırganların toplu-e-posta yoluyla gönderdikleri solucanlardan Truva atlarına doğru kayacaklarına ilişkin uyarıda bulunan Symantec'in öngörüsünü de destekler bir nitelik taşıyor.

• 2006 yılının ikinci yarısı boyunca 12 sıfır-gün açığı belgeleyen Symantec, 2006 yılının ilk yarısında belgelenen 1 sıfır-gün açığına karşılık yaşanan yüzde 23 lük artışa dikkat çekerek hem kullanıcıların hem de kurumların bilinmeyen tehditlere ilişkin giderek artan savunmasızlığını ortaya koyuyor.

• Yeraltı Ekonomisine ait Sunucular, suçlular ve suç örgütleri tarafından, e-posta adres listeleri, kullanıcı hesapları, kişisel şifreler (PINs), banka ve kredi kartları ve resmi kimlik numaraları da dahil olmak üzere çalınan bilgileri satmak amacıyla yoğun bir şekilde kullanılıyor.

• Hırsızlık ya da bilgisayar veya USB hafıza kartı gibi veri bellek ortamının kaybedilmesi, kimlik hırsızlılarına ilişkin veri kayıplarının yüzde 54 ünün kaynağını oluşturuyor.

• Symantec bu son raporunda ilk defa, ülkelerin kendi ağlarından kaynaklanan kötü niyetli aktivitelerin hacmine göre bir sıralama yaptı. Bu sıralamada; Amerika zararlı aktivitelerin yoğunluğu açısından yüzde 31 lik bir pay ile en yüksek orana sahip bulunan ülke olarak ilk sırayı alıyor, onu yüzde 10 ile ikinci sırayı alan Çin ve yüzde 7 ile üçüncü sırayı alan Almanya izliyor.


17 yıl önce