|

Hangi DNS daha hızlı?

İnternet hızını doğrudan etkileyen DNS seçimini yanlış yapmayın! İşte en iyi DNS'yi bulmanın yolu...

.
00:00 - 21/07/2014 Pazartesi
Güncelleme: 12:10 - 21/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Hangi DNS daha hızlı?
Hangi DNS daha hızlı?

İnternet tarayıcıda siteler arasında gezinirken karşılaşılan yavaşlamaların ve sorunların en büyük sebeplerinden biri DNS yani Domain Name Server'lardır.

Bunları iyileriyle değiştirmek pek çok kullanıcının sorunlarını kökten çözer ve internet sayfalarının bulunmasını hızlandırır. Erişimin yasak ya da kısıtlı olduğu adresleri de kullanıma açar.

Google'ın hizmete soktuğu Google Public DNS hizmeti, farklı DNS kullanımıyla daha hızlı ve güvenli bir internet seçeneğini tekrar gündeme taşıdı. En büyük rakibi ise, artık pek çoğumuzun bildiği OpenDNS...

Ancak internette bu ikisi dışında dolaşan pek çok DNS adresi var. Peki ama bunlar ne kadar hızlı? İşte bu bulunduğunuz bölgeye ve şartlara göre cevabı değişebilen bir soru. Ölçmeniz gerekiyor.

En iyi DNS'leri keşfedin, kıyaslayın

YouTube yasakken erişemeyen veya internet bağlantısında DNS kaynaklı sorun yaşayan kullanıcılar, forumlarda "En iyi DNS adresleri hangileri?" sorusunu hep sordular. CHIP Online olarak, körlemesine inanmayın, kendiniz test edebilin diye DNS hızını ölçen bir uygulamayı sizlere tanıtıyoruz.

NameBench, kurulum gerektirmeyen taşınabilir (Portable) bir uygulama. Windows, Mac ve Linux platformlarında çalışan bu yazılım, DNS adreslerinin hızını test etmeye imkan tanıyor.

Bu yazılım iki farklı şekilde çalışabiliyor: Standart testler ve internet tarayıcı geçmişinizi kullanarak yapılan testler. Tarayıcı geçmişi, en sık kullanılan siteleri teste dahil ederek, sizin kişisel olarak o DNS'ten alabileceğiniz verimi gösterdiği için çok faydalı bir seçenek.

Kendiniz için en iyisini bulun

İndirdikten sonra bu yazılımı çalıştırmadan önce, mevcut bütün internet kullanan yazılımların kapalı olduğuna emin olur.

Arka planda çalışan ve internete erişen bir yazılım sonuçları değiştirecektir. Anti-virüsünüzü bu işlemden önce güncelleyin ki, arka planda test esnasında güncelleme yapmasın ve internet kullanımını etkilemesin.

Programı çalıştırdığınızda tepede kullandığınız DNS sunucularını görürsünüz. Farklı test seçeneklerini deneyebilirsiniz ancak varsayılan ayarlar oldukça başarılı. Start Benchmark seçeneğine tıkladığınızda test başlar ve uzun sayılabilecek bir süre boyunca devam eder.

Test tamamlandığında en tepede ana sonuçları görürsünüz. Daha önce DNS değiştirmediyseniz internet servis sağlayıcınızın sunduğu DNS hizmetinin kalitesini görebilirsiniz.

Sağ tarafta ise sizin için en hızlı DNS hizmetini görürsünüz. Böylece en iyi tercihi yapabilirsiniz. Bu sayede DNS arama derdinden de kurtulursunuz. Zaman zaman en iyi DNS'ler bile yavaş çalışabilir. Bu yüzden arada bir bu testi aynı DNS'ler üzerinde tekrar yapmanız çok faydalı olacaktır.


10 yıl önce