|

IBM'i yatırıma davet etti, Merkel'e vizeyi sordu

00:00 - 28/02/2011 Pazartesi
Güncelleme: 00:10 - 1/03/2011 Salı
Yeni Şafak
IBM'i yatırıma davet etti, Merkel'e vizeyi sordu
IBM'i yatırıma davet etti, Merkel'e vizeyi sordu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte Uluslararası Bilişim Teknolojileri Fuarı CEBIT'in açılış törenine katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi IBM'i Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti.

Erdoğan, "Son 4 yılda 57 milyar dolar yatırım çeken ve bu noktada dünyada ilk sıralarda yer alana Türkiye'nin, Bilişim Teknolojilerine yapılacak yatırımlar konusunda her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Dünyanın 17. büyük ekonomisi konumsundaki ülkemize her alanda olduğu gibi bu alanda da uluslararası yatırımcıları beklediğimizi burada bir kez daha vurgulamakta fayda görüyorum. Özellikle IBM'i ülkemizde çok daha farklı bir şekilde görmek isteriz" dedi.

CEBIT Fuarı'nın açılışından önce Türk ve Alman iş adamlarıyla bir araya geldiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri gözden geçirdiklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, "Almanya bir fuarlar ülkesi. Sadece şubat ayında Almanya genelinde 70'den fazla ulusal ve uluslararası fuar gerçekleşti. Türkiye'deki her yatırımcıyı cezbeden, katılımcı veya ziyaretçi olarak hemen her fuarı takip listesine alan girişimcilerimizin önünde ciddi bir zorluk bulunuyor. Bırakınız vatandaşları, turistleri, iş adamlarımızın, yatırımcılarımızın, girişimcilerimizin dahi vize almakta büyük zorluk yaşadıklarını bizler de biliyoruz. Eminim ki Alman dostlarımız da biliyor. Tabii biz şuna üzülüyoruz. Avrupa'yla hiçbir ilgisi olmayan, müzakereci sıfatı olmayan, coğrafya olarak hiçbir yakınlığı olmayan Brezilya, Paraguay, Bolivya, Uruguay, bunlar vize muafiyetinden istifade ederken Türkiye'nin, Gümrük Birliği üyesi olmasına rağmen, Türkiye müzakereci bir üye olmasına rağmen böyle bir vizeyle karşı karşıya olması doğrusu bizleri üzmektedir." dedi.

Başbakan Erdoğan konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: "Ben CEBIT 2011'in bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum. Tüm katılımcılara başarı dileklerimi bir kez daha iletiyorum, fuara ortak ülke olarak katılmaktan duyduğumuz memnuniyeti tekrar belirtiyor, fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."



MERKEL: VİZEDE ESNEK DAVRANMAMIZ GEREKİYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel, güvenliğin vize konusunda her zaman önemli olduğunu ancak biraz daha esnek davranmaları gerektiğini söyledi.

Bilişim Teknolojileri Fuarı CEBIT'in açılışına katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Erdoğan'dan sonra yaptığı konuşmasında soysal iletişim ağlarının Arap ülkelerindeki değişme yardımcı olduğunu söyledi. Merkel, "Arap ülkelerindeki halkların bilgi ve iletişim teknolojilerinden nasıl faydalanmış olduklarını gördük. Protestoların organize edilmesi, aralarında ağ kurma açısından sosyal medyadan faydalanmaları Iran'da da gördük. Tüm Arap ülkelerinde bunların toplumsal dönüşüm açısından ne kadar belirleyici olduğunu gördük. Özellikle yeni teknolojilerin insanlara nasıl yardımcı olacağını görüyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın IBM'i Türkiye'de yatırım yapmaya çağırmasına esprili şekilde yaklaşan Merkel, IBM Yönetim Kurulu Başkanı Sam Palmisano'ya hitaben, "Sayın Erdoğan sizi ülkesine çekmeden önce bizde de size her zaman yer vardır" dedi.

Türkiye'nin ekonomik gelişmenin ne kadar hızlı olduğu gösteren ortak bir ülke olduğunu ifade eden Merkel, cep telefonu markası Ericsson'un Türkiye'de kişi başına 76 dakika cep telefonuyla görüşüldüğünü ve bu alanda Türkiye'nin dünyada birinci sırada olduğunu tespit ettiğini söyledi. Türkiye'de 23 milyon kişinin Facebook kullandığını da söyleyen Merkel, Türkiye'nin bu alanda da dördüncü sırada olduğunu belirtti. Türkiye'deki evlerin yüzde 40'ında internet bulunduğunu da söyleyen Merkel, Türkiye'nin bu alanda gösterdiği dinamik gelişmeyi gözlemlediklerini söyledi.

Vize muafiyeti konusunda herkesin söz konusu olması gerektiğini ifade eden Merkel, "Almanya'da olduğu gibi Türkiye'de yaşayan herkes iş adamı statüsünde değil. Ama Almanya'nın bu konuda ilerleme kaydetmesi gerektiğini söylüyorum. Sadece Türkiye'ye yönelik değil, dünyanın hangi ülkesine gidersem gideyim benzeri bir eleştiriyle karşılaşıyorum. Vize konusunda güvenlik unsuru fazlasıyla ön plana çıkıyor. Vize konusunda Almanya için güvenlik her zaman önemli olmuştur ama belki biraz daha esnek davranmamız gerekiyor" dedi.

Merkel'in konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla sahnede IBM'in 2 bin 200 işlemcili süper bilgisayarı Watson'un tanıtımı yapıldı. Daha sonra verilen resepsiyonun ardından Erdoğan ve Merkel çalışma yemeğinde bir araya geldi.

13 yıl önce