|

İlk yerli tabletin seri üretimi başladı

FATİH Projesi'nde yerli üretim bilgisayar şartı konulması üreticileri harekete geçirdi ve General Mobile, düzenlediği basın toplantısıyla, Türkiye'de ilk yerli tablet bilgisayarın seri üretimine başladıklarını duyurdu.

Melih Bayram Dede
00:00 - 12/10/2011 Çarşamba
Güncelleme: 09:25 - 14/10/2011 Cuma
Yeni Şafak
İlk yerli tabletin seri üretimi başladı
İlk yerli tabletin seri üretimi başladı

Her öğrenciye bir tablet bilgisayar verilmesine yönelik FATİH Projesi'nde yerli üretim bilgisayar şartı konulması, Türkiye'deki üretim girişimlerini hızlandırdı. General Mobile, düzenlediği basın toplantısıyla, Türkiye'de ilk yerli tablet bilgisayarın seri üretimine başladıklarını duyurdu. 'e-tab' adı verilen tablet bilgisayarın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan, General Mobile Türkiye Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, “Ürünün tasarımı tamamen Türk mühendisleri tarafından yapıldı. Yazılımda yüzde 30, içerikte yüzde 25, montajda ve paketlemede yüzde 100 bizim katkımız var. Bunun dışındaki alanlarda şu aşamada bir şey yapmak mümkün değil. Türkiye'de bilgisayar üretiminde kullanılan ana parçaları üretebilen bir firma yok. LCD ekran, hatta kalıpları üretebilecek bir firma yok. Türkiye'de pil ve şarj aleti bile üreten bir firma da yok. Bu nedenle, bütün ana parçalarını ithal etmek zorundayız. Burada bizim katkımız, ürünün tasarımının tamamen Türk mühendislerine ait olması.” dedi.


FATİH PROJESİNE HAZIRIZ

Gölcü, “Bu tablet bilgisayarla, FATİH projesine hazır olduğumuzu gösteriyoruz. FATİH projesi kapsamında okullara 16 milyon tablet ve 6200 akıllı tahta alınmasını içeriyor. Tek bir firmanın alamayacağı, tek firmaya verilemeyecek kadar çok büyük bir proje. Proje kapsamında konsorsiyumlar içinde de yer alabiliriz.” şeklinde konuştu. Yerli cep telefonu üretimlerinin devam ettiğini de hatırlatan Gölcü, “İhracata yönelik üretimimiz devam ediyor. Ancak çifte vergilendirme nedeniyle iç piyasaya bu ürünleri şu anda veremiyoruz.” dedi.


KASIM AYINDA PİYASADA

Üretimi General Mobile tarafından Türkiye'de gerçekleştirilecek olan Android işletim sistemli ve yalnızca 550 gram ağırlığındaki tablet bilgisayar 'e-tab', 8.9 inçlik kapasitif ve çoklu dokunma teknolojisine sahip ekrana sahip. 'e-tab'de, Android 4.0′a yükseltilebilir Google Android 2.3 işletim sistemi, kablosuz ağ bağlantısı (Wifi), diğer cihazlarla kablosuz veri alışverişi için DLNA teknolojsi, USB portu ve Bluetooth gibi farklı bağlantı seçenekleri bulunuyor. 550 gram ağırlığındaki ürün 32 GB hafızaya sahip. Dolby surround ses teknolojisi bulunan ve kasımda piyasaya verilecek ürünün perakende satış fiyatı ise 899 TL. olarak belirlendi.


AR-GE'YE ODAKLANMAK ŞART

Telpa Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman, Türkiye'de üretim kapasitesi düşük de olsa, ilk yerli tablet bilgisayarın üretimine başlamış olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Yaman, “Tablet bilgisayarların şu anda birkaç özelliğini kullanıyoruz. Satıcıların ellerine, hastanelerde doktorların eline, okullarda öğrencilerin ellerine bu bilgisayarlardan verebilirsek daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Tablet bilgisayarın bu ülkeden üretilmesi için çok mesafeye ihtiyaç var. Otomotiv sanayii kaç yılda bu noktalara geldi? Ülkemiz araştırma geliştirme faaliyetlerine odaklanmalı.” şeklinde konuştu.


CEP İÇİN 28 MİLYAR DOLAR DIŞARIYA GİTTİ

General Mobile Türkiye Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, “Günümüzde, ülkemizde neredeyse tüm telekomünikasyon cihaz ve sistemleri ithal edilmektedir. 1994 yılından 2010 yılı sonuna kadar baktığımızda kullanılan cep telefonu sayısı 136 milyon. Ve neredeyse tamamı ithal edilmiş cihazlardır. Bu ithalat neticesinde dışarıya ödenen bedel ise 28 milyar dolar gibi, kesinlikle göz ardı edilemeyecek çok önemli bir rakamdır. Ülkemizin yetişmiş inasn gücü ve teknolojik birikimi bu ve başka ürünlerin ülkemizde üretilebilmesini sağlayacak güçtedir. Türkiye'nin ilk yerli telefon üreticisi General Mobile olarak da bugün geldiğimiz noktada bu gücümüzün farkındayız ve ilk yerli tableti üretmenin haklı gururunu yaşıyoruz.” dedi.


12 yıl önce