|

İnternet sitelerine "karartma cezası" yolda

Sağlık Bakanlığı onayı olmadan, tedavi edici özellik belirtilen gıda takviyesi ya da bitkisel ürünlerin satışının veya reklamının yapıldığı internet siteleri "karartılacak".

Aa
00:00 - 17/06/2013 Pazartesi
Güncelleme: 13:41 - 17/06/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
İnternet sitelerine "karartma cezası" yolda
İnternet sitelerine "karartma cezası" yolda

Sağlık Bakanlığı, kalp-damar ve kanser başta olmak üzere kimi hastalıkları tedavi edici, zayıflatıcı, takviye edici ya da 'bitkisel destek' adı altında klinik araştırmaları yapılmadığı halde sağlık beyanı içeren ürünlerin reklam ve satışının yapıldığı internet sitelerini "karartma" yetkisini alacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkanı Talip Uzun, yaptığı açıklamada, sağlık beyanında bulunarak internette satışı ya da reklamı yapılan çok sayıda destekleyici ve bitkisel ürün bulunduğunu, bunların ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi.

Karartma ve para cezası yolda

Sağlık Bakanlığının sürekli internette satışı ve reklamı yapılan bu tür ürünlere ilişkin çalışmalar yaptığını, tespit ettiğini ve cezai işlemin uygulanması için gereken yerlere bildirimde bulunulduğunu anlatan Uzun, "Bu şekilde olduğunu takip ve tespit ettiğimiz yaklaşık bin internet sitesi var. Bunlarla ilgili işlem yaptığımız internet siteleri de mevcut" dedi.

Uzun, bu kapsamda tespit edilen sitelerin, "güvenli internet kullanıcılarına" kapatıldığını belirtti. Şimdi, daha etkin ve yaygın bir uygulama yapmak için yasal çerçevenin hazırlandığını vurgulayan Uzun, şöyle konuştu:

"Şimdi, yapılan çalışmalar sonucunda mevzuatta değişikliğe gidildi. Bununla ilgili yasal düzenleme de yakında çıkması öngörülen yasanın içine eklendi. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, sağlık beyanında bulunan bu tür ürünleri satıldığını tespit ettiğimiz internet sitelerini, doğrudan karartma yetkisine sahip olacağız. Yasanın çıkmasıyla birlikte, incelediğimiz bin internet sitesini tüm kullanıcılara karartacağız."

11 yıl önce
default-profile-img