|

'İnternet suçları yasası sansüre dönüşmesin'

Melih Bayram Dede
00:00 - 16/04/2007 Pazartesi
Güncelleme: 20:23 - 15/04/2007 Pazar
Yeni Şafak
'İnternet suçları yasası sansüre dönüşmesin'
'İnternet suçları yasası sansüre dönüşmesin'

Türkiye'ye ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde gelen İnternet'in 14. yılını kutladığımız şu günlerde, internette işlenen suçlara ilişkin çıkarılacak olan yasalardaki bazı maddeler nedeniyle internetin gelişiminin olumsuz etkilenmesi sözkonusu. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, internetin doğum gününün, "baskı ve sansür" girişimlerinin yasalaştırılmaya çalışıldığı bir ortamda kutlandığını savundu. Meclis gündemindeki yasalarda keyfi sansür yolunun açıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Teknolojik farklılıkları nedeniyle basılı ve görsel medyaya ilişkin nasıl farklı düzenlemeler öngörülüyorsa İnternet ortamına yönelik de farklı düzenlemeler yapılması zorunludur. Ancak tasarıyla içeriği "suç" oluşturan bir yayının değil, o yayını yapan sitenin tamamen karartılması anlamına gelecek biçimde "erişim engeli" yasağı öngörülmektedir. Yargı kurumları devreye sokulmaksızın oluşturulacak bir başkanlığa, erişim engelleme yetkisi tanınması "keyfi sansür" uygulamasının önünü açan bir düzenlemedir.

İnternet hizmetinin sunumunda "erişim sağlayıcı, yer sağlayıcı" işlevini yerine getirenlerin büyük çoğunluğunu EMO bünyesinde örgütlü olan Bilgisayar Mühendisleri oluşturmaktadır. Tasarıya göre erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmemesi durumunda bu hizmeti sağlayan Bilgisayar Mühendislerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecektir. TBMM'nin keyfi baskı ve sansürün önünü açacak böylesi bir düzenlemeyi yasalaştırmamasını talep ediyoruz."


17 yıl önce