|

İnternet telefon şirketi Skype el değiştirdi

Dünyanın önde gelen elektronik müzayede sitesi eBay'in, Skype'ın % 65′ini, web tarayıcısı Netscape'in kurucusu Marc Andreessen ile bir kaç yatırım şirketine 2,75 milyar dolara sattığı öğrenildi.

00:00 - 2/09/2009 Çarşamba
Güncelleme: 10:36 - 2/09/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
İnternet telefon şirketi Skype el değiştirdi
İnternet telefon şirketi Skype el değiştirdi

eBay, Skype'ın % 65′ini sattı. eBay kontrol hisselerini satmakla birlikte şirketin % 35 hissesini elinde tutmaya devam edecek.

'un haberine göre, dünyanın, önde gelen elektronik müzayede sitesi eBay'in, Skype'ın % 65′ini, web tarayıcısı Netscape'in kurucusu Marc Andreessen ile bir kaç yatırım şirketine 2,75 milyar dolara sattığı öğrenildi.


Bir süreden beri Skype'ın, gruba kısıtlı bir sinerji sağladığını ifade eden eBay yönetimi, arayışlarını noktaladı. eBay, Skype'ı 2005 yılının Ekim ayında 3,1 milyar dolara satın almış, analistler ödenen parayı yüksek bulmuştu. Zaten şirket kısa bir süre sonra 900 milyon $ zararı bilançosuna yazmıştı.


Skype kullanıcı sayısı, şirketin eBay'e geçmesinin ardından 4 yıl içinde 53 milyondan 405 milyona yükselmişti. Skype kullanıcılarının büyük bir bölümünü, uygulamadan ücretsiz yararlanan üyeler oluşturuyor.


eBay yönetimi, bir süreden beri çeşitli şirketlerle ve yatırımcı kuruluşlarla satış konusunda görüşmelerde bulunuyordu. eBay'in, görüştüğü yatırımcılar arasında Skype'ın kurucuları Niklas Zennstrom ile Janus Friis'in de adları geçiyordu. Ancak, Zennstrom ile Friis'in eBay'in istediği fiyatı yüksek buldukları ifade ediliyor.


Bu arada, Skype'ın arkasında koşan P2P teknolojisiyle ilgili sahiplik savaşı da İngiltere mahkemelerinde devam ediyor. Geçtiğimiz ay, eBay'in Google ile satış konusunda görüştüğü, ancak 'Arama Devi'nin süren mahkeme dolayısıyla her hangi bir şekilde ihtilaf içerisine girmemek için görüşmelerden çakildiği belirtiliyor. Google'ın, görüşmelerden çekilmesinin bir diğer nedenini de şirketin mobil telefon üreticilerine Android işletim sistemini sunması, Skype'ın bu çerçevede mobil operatörler tarafından bir tehdit olarak algılanabileceği oluşturuyor.


Bilgisayar kullanıcılarına internet üzerinden ücretsiz konuşma olanağını veren Skype, şebeke üzerinden gerçekleşen geleneksel mobil telefon aramalarını veri paketlerine dönüştürerek internet üzerinden sağlıyor.


15 yıl önce