|

Ispanaktan elektrik ürettiler

Siirt Anadolu Öğretmen Lisesinde eğitim gören iki öğrenci, izledikleri ''Temel Reis'' adlı çizgi filmden esinlenerek ıspanaktan elektrik enerjisi üretti.

Aa
00:00 - 28/03/2013 Perşembe
Güncelleme: 11:51 - 28/03/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Ispanaktan elektrik ürettiler
Ispanaktan elektrik ürettiler

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu'nca (TÜBİTAK) Van'da düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'nda, birbirinden farklı ve ilginç projeler ortaya çıktı.

Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Siirt, Batman, Ağrı ve Şırnak illerindeki çeşitli okullarda eğitim gören öğrenciler tarafından hazırlanan 75 projenin sergilendiği yarışmada, en büyük ilgiyi Siirt Anadolu Öğretmen Lisesi 11. sınıf öğrencileri Dilek Toprak ve Muhammet Furkan Akınay'ın hazırladığı ''Fotomanyetik Enerji'' adlı proje gördü.

Öğrencilerden Dilek Toprak, yaptığı açıklamada, ıspanağın güç ve enerji kaynağı olarak anlatıldığı ''Temel Reis'' adlı çizgi filmin, projeyi hazırlamalarında etkili olduğunu belirterek, yaptıkları denemeler sonunda ıspanaktan enerji üretmeyi başardıklarını söyledi.

Küçük parçalara ayırdıkları ıspanağı asetonla havanda ezerek klorofil çözeltisi elde ettiklerini vurgulayan Toprak, daha sonra cam tüplere konulan çözeltiden fotosentez ile elektrik enerjisi ürettiklerini ifade etti.

Toprak, elde edilen enerjiye bakır levha ve mıknatıs desteğiyle de güç artırımı uyguladıklarını bildirerek, ''Yaptığımız çalışmalarla bir kilogram ıspanaktan bir odanın ampulünü yakacak kadar enerji üretebiliyoruz. Bu miktarı artırarak bir evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji elde edebiliriz'' dedi.

11 yıl önce
default-profile-img