|

İsrail malı güvenlik yazılımlarında skandal

Melih Bayram Dede
00:00 - 1/06/2010 Salı
Güncelleme: 15:44 - 1/06/2010 Salı
Yeni Şafak
İsrail malı güvenlik yazılımlarında skandal
İsrail malı güvenlik yazılımlarında skandal

Türkiye'den Gazze'ye yardım götüren sivil yardım gemisi Mavi Marmara'nın İsrail askerleri tarafından saldırıya uğramasının ardından, yardım organizasyonunu yöneten İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) sitesi de yoğun saldırıya uğruyor. Saldırı nedeniyle İHH sitesine erişmekte güçlük yaşanırken, alternatif olarak ihhvakfi.org ve ihhvakfi.com adresleri devreye sokuldu.


İsrail kaynaklı siber saldırılar sadece bununla da sınırlı değil, İsrail menşeili CheckPoint güvenlik yazılımı yüklü bilgisayarlardan İHH sitesine erişim de engellenmiş durumda. CheckPoint yazılımı, İHH sitesini 'Hate' yani 'Nefret' etiketiyle devredışı bırakıyor. Piyasada serbest olarak satılan bu ticari yazılımın, keyfi olarak politik amaçlarla kullanılması endişeye neden oldu.


Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Siber Güvenlik Uzmanı Hüzeyfe Önal, Yeni Şafak'a "Bilgi güvenliği uzmanları olarak İsrail'in bu şekilde sattığı ürünlerde müşteriden habersiz yaptığı değişiklikler bu ürünlerin güvenilirliğini şüpheye düşürdü. Bugün ürünlerinde istemediği sitelere keyfi engellemeler koyan bir firmanın ilerde şirket güvenliğini riske atacak adımlar atması muhtemel." dedi.


Check Point Türkiye ofisinde görevli Teknik Danışman Serhat Candan ise, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:


“Check Point çözümlerinde kullanılan URL (web adresi) filtreleme veritabanı, Secure Computing (yakın zamanda McAfee tarafından satın alınmıştır, her ikisi de Amerikan firmasıdır) tarafından muhafaza edilip güncellenmektedir. Bahsi geçen web sitesi birkaç yıldır bu veritabanında, aynı kategoride sınıflanmış olup engellenen siteler arasında yer almakta imiş. Konu bize intikal ettiği anda Check Point Türkiye ofisi olarak ilgili web sitesinin bu kategoriden çıkartılması için gerekli girişimlerde bulunduk.”


Websense Akdeniz ve Kuzey Afrika Bölge Müdürü Hüsamettin Başkaya, bilgi güvenliği çözümleri sunan Websense şirketinin İHH sitesine engelleme uygulamadığını açıkladı. Başkaya, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Websense'in yanlışlıkla veya farkında olarak blockladığı iddia edilen siteler ilk günden itibaren doğru bir şekilde “hayırsever kuruluşlar” kategorisinde bulundurmaktadır. Bu süreçte veya bu süreçten önce hiç bir şekilde bu sayfaların blocklanması veya yanlış kategorilendirilmesi söz konusu değildir. Buna ek olarak; Websense NASDAQ da halka açık, ABD menşeli bir şirket olup, sahiplik veya orijin olarak İsrail ile hiç bir bağlantısı bulunmamaktadır."


Öte yandan İsrail'den ve bu ülkeyi destekleyen ülkelerden Türk sitelerin yapılan siber saldırılara, Türk 'hacker'lar da misilleme yaparak karşılık veriyor. Şu anda bir çok İsrail sitesine erişilemiyor. (MELİH BAYRAM DEDE)


14 yıl önce