|

İşte Türkiye'nin gurur anı!

Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya fırlatılacak Göktürk-2 yerli keşif uydusu, fırlatma rampasına yerleştirildi. Başbakanın da katıldığı törenle Göktürk-2 uzaya fırlatıldı.

yenisafak.com.tr / AA / CİHAN
00:00 - 18/12/2012 Salı
Güncelleme: 22:36 - 17/12/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
İşte Türkiye'nin gurur anı!
İşte Türkiye'nin gurur anı!

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2'yi fırlatma töreniyle uzaya gönderildi.

Türkiye saatiyle 18:12'de fırlatma gerçekleşti ve Göktürk-2 uzaya gönderildi.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip Göktürk-2, bugün Türkiye saatiyle 18:12:52'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Gansu Eyaleti'ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden uzay yolculuğuna başladı.

BAŞARIYLA YÖRÜNGEYE OTURDU

Çin saatiyle 00.12'de, Türkiye saatiyle ise 18.12'de Çin yapımı Uzun Yürüyüş 2 taşıyıcı roketiyle fırlatılan uydu, beklendiği gibi 13 dakika sonra yörüngeye oturdu.

İLK SİNYAL 21:25'TE

Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek uydu, dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlanacak. Fırlatmadan sonra ilk sinyal, Ankara'dan 21:25'te alınacak. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak. Ardından milli uçuş bilgisayarı Bilge açılarak, uydunun roketten ayrılması sırasında oluşan takla hareketi gönderilen komutlarla durdurulacak.

Uydu üç eksende kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek. Uydudan ilk görüntülerin 25-30 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.

TÖRENE ERDOĞAN DA KATILDI

Göktürk-2'nin fırlatma anı canlı yayınla Ankara'dan verildi ve ODTÜ yerleşkesindeki TÜBİTAK UZAY'da tören düzenlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, Çin'deki fırlatma üssü ile Ankara ve Norveç'teki yer istasyonlarında görev yapan TÜBİTAK UZAY ekipleriyle canlı bağlantı yapıldı. Fırlatma süreci ile ilgili tüm bilgiler, toplantıyı izleyen katılımcılarla saniye saniye paylaşıldı.

İstihbarat alanında kulllanılacak

GÖKTÜRK 2'den elde edilecek görüntülerin, askeri alanda istihbarat, sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afetlerin neden olduğu hasarların değerlendirilmesi gibi amaçlarla kullanılacak.

11 yıl önce