|

İsteğe bağlı hizmet güvenli internet bugün başladı

00:00 - 22/11/2011 Salı
Güncelleme: 10:07 - 22/11/2011 Salı
Yeni Şafak
İsteğe bağlı hizmet güvenli internet bugün başladı
İsteğe bağlı hizmet güvenli internet bugün başladı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun çocukların ve gençlerin internet üzerindeki bilgi kirliliğinden ve zararlı içeriklerden korunmaları amacıyla geliştirdiği güvenli internet uygulamasıyla ilgili başlayan üç aylık test dönemi bugün sona erdi. İnternet kullanıcıları, bugünden itibaren güvenli internet hizmetini isteğe bağlı ve ücretsiz olarak kullanabilecek.


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada çocukların ve gençlerin internet üzerindeki bilgi kirliliğinden ve zararlı içeriklerden korunmaları amacıyla geliştirdiği güvenli internet uygulamasıyla ilgili başlayan üç aylık test döneminin sona erdiğine dikkat çekildi.


Açıklamada, internet kullanıcılarının bugünden itibaren güvenli internet hizmetini isteğe bağlı ve ücretsiz olarak kullanabilecekleri kaydedildi.


"ÇOCUKLARI İNTERNETTE YALNIZ BIRAKMAYIN"

Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, çocuk ve aile profillerinin zararlı içeriklere ulaşımı zorlaştırsa da tamamen engelleyemeyeceği uyarısında bulundu. "Çocukları internette yalnız bırakmayın." uyarısı yapan Özeren, “Kayseri'de çocuklar öldürüldü. İnternet ortamında bu tür suçluların saklanması kolay. Anne babalar hassas davranarak nasıl çocuklarının belli saatlerde dışarı çıkmasına izin vermiyorlarsa internet ortamının da aynı risklerin olduğunu bilip yakından takip etmeleri gerekir.” dedi.


Özeren, talepte bulunan internet kullanıcılarının, güvenli interneti alabileceklerini söyledi. Özeren, “Aile ve çocuk profilinin güvenli internet paketinde yer alacak. Aile ve çocuklar için zararlı içeriklerden korunmuş olacaklar. Hiçbir şey yapmak istemeyenler aynen internet kullanmaya devam edecekler.” diye konuştu.


"ÇOCUKLAR FACEBOOK'A GİRMEK İÇİN YAŞLARINI BÜYÜTÜYOR"

Sosyal paylaşım sitelerinin çocuk profilinde olmayacağını kaydeden Özeren, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerindeki tehlikeyi ortaya koydu. 13 yaş altı çocuklara bu sitelere kabul edilmediğini ifade eden Özeren, bu yaşın altındaki çocukların yaşlarını büyüterek buralara girdiğinin altını çizdi.


"BİR ÇOCUĞUN BİNLERCE ARKADAŞI OLAMAZ"

Yeni uygulamanın çocukları zararlı içeriklerden tamamen koruyacak anlamına gelmediğine dikkat çeken Özeren, “Nasıl normal yaşantıda suçlarla mücadelede sürekli devam ediyorsa, internet ortamında da devam edecektir. Sanal ortamda farklı yöntemlerle çocukları suça teşvik yürüyecektir. Ailelerin çocuklarıyla internet ortamında vakit geçirmeleri, çocuklarını kontrol etmeleri lazım. Bir çocuğun binlerce arkadaşı olamaz. Çocukların kendi yaşıtları ve doğru arkadaşları sosyal paylaşım sitesinde olmalı. Özel bilgilerini hem kendilerini hem ailelerini zora sokacak bilgilerini paylaşmamaları lazım. İnternet doğru kullanılırsa bilgi toplumu için çok iyi bir araç ancak burada ailelere çok büyük iş düşüyor.” şeklinde konuştu.


"İNTERNETTE EN ÇOK VAKİT GEÇİREN 3. ÜLKE TÜRKİYE"

Güvenli internetin gelişmiş ülkeler ve AB ülkelerinde çok tartışıldığını ifade eden Özeren, Türkiye'de internet kullanımının çok yaygınlaştığını sabit internet, 3G abonelikleri hızla hayata girmesiyle güvenli internet konusunda da riskler oluştuğunu belirtti. Avrupa ülkeleri içinde Hollanda ve Fransa'dan sonra en çok internet ortamında vakit geçirenlerin Türkiye'de bulunduğunu aktaran Özeren, bu kadar çok kullanımın olduğu ülkede tedbirin şart olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği (AB) bütün üye ülkelere çocuk cinsel istismarı konusunda 10 yıl ceza verilmesini istediğini söyleyen Özeren, Türkiye'nin de bu konuda aile ve çocuk filtrelerini hayata geçirdiğini ancak düzenlemenin internet üzerindeki zararlı içerikleri tamamen çözmeyeceğini aktardı.


"SANSÜR DEĞİL, ÇOCUKLARIMIZI KORUMAK"

Yeni düzenlemenin kesinlikle bir sansür olmadığını, tercihe göre devletin güvenli internet hizmeti verdiğini kaydeden Özeren, “Türkiye'de Türk Ceza Kanunu hayatımızda var ama yine suçlar işleniyor. Polisler var suçlar işlenmeye devam ediyor. İnternet için bunlar yine hayatı kolaylaştırmak için unsur. Kökten silecek atacak parça değil. Bu sadece Türkiye'nin yapacağı bir çalışma değil. Bir sakıncalı içerik yurt dışında geliyor. Türkiye'den erişim zorlaştırılıyor. İstendiği zaman buralara farklı yollardan ulaşılabilir. Önemli olan çocuk istismarı ve çocuk pornosunun tamamen kapatılması gerekir. Çocuk istismarı bütün dünyanın sorunu. Bu tür suçları işleyenler indiren yayan suçlu. Bu kişilerin tedavi edilmesi gerekiyor. Bu suçu işleyenlerle aynı ortamda yaşıyoruz ama farkına bile varmıyoruz. Kayseri'de çocuklar öldürüldü. İnternet ortamında bu tür suçluların saklanması kolay. Aileler bunu bilip hassas davranmalı. Belli saatlerde belli yerlere gitmesine izin vermiyorlarsa internet ortamının da aynı şekilde tehlikeli olduğunu bilip takip etmeleri gerekir.” şeklinde konuştu.

12 yıl önce