|

Japonlar Google'ın gözünden rahatsız

00:00 - 19/12/2008 Cuma
Güncelleme: 11:59 - 19/12/2008 Cuma
Yeni Şafak
Japonlar Google'ın gözünden rahatsız
Japonlar Google'ın gözünden rahatsız

Japonya'da avukat ve profesörlerden oluşan bir grup, Google şirketinin sağladığı “Google Map” hizmetinin, internet üzerinde Japon kentlerinin sokak detaylarının görüntülenmesini sağlayarak mahremiyet haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle durdurulmasını talep etti.


“Göz Hapsine Karşı Kampanya” (The Campaign Against Surveillance Society) adlı grup tarafından yapılan açıklamada, Google'ın hizmetinin temel insan haklarını ciddi bir şekilde ihlal ettiği görüşü dile getirilerek toplumun bu konuda bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekildi. Dernek Google'ın, Japon kentlerini söz konusu hizmet kapsamından çıkarması ve mevcut görüntüleri silmesini istedi.


Google'ın hizmetiyle ilgili tartışmalar, bazı kişilerin Google sokak detaylarında kendi resimlerine rastlamaları üzerine Japon medyasında yer almıştı.


Dünya üzerinde birçok bölgeye ait detaylı uydu görüntülerinin, cadde sokak detaylarının ve önemli ilgi noktalarının, herhangi bir ücret ödenmeden görüntülenmesi imkanı sunan Google Map, Japonya'da 12 kentin sokaklarını 360 derecelik açıyla gösteriyor.


ABD'de 50 kent ile Avrupa'da bazı bölgelerin detaylı görüntülerini de sunan hizmet, kullanıcıların, sanal olarak bir sokak boyunca ilerlemelerini ve istedikleri takdirde yol kenarındaki binaları incelemeleri imkanı sunuyor.


“Google Map”, askeri üsler gibi kritik önemdeki bazı noktaların görüntülenmesini sağladığı için birçok ülkenin tepkisini çekiyor.

15 yıl önce