|

Kablosuz erişim beşe katlanıyor

Intel'in geliştirdiği, Next-Gen Wireless-N adlı ağ bağlantısıyla kablosuz ağlarda, kapsama alanı iki katına çıkarken, internet bant genişliği de beş kat artıyor.

Melih Bayram Dede
00:00 - 29/01/2007 Pazartesi
Güncelleme: 19:51 - 28/01/2007 Pazar
Yeni Şafak
Kablosuz erişim beşe katlanıyor
Kablosuz erişim beşe katlanıyor

Özellikle dizüstü bilgisayarları internete bağlanmak için kablo kullanma zorunluluğundan kurtaran kablosuz internet erişimi, hayatı kolaylaştıran son dönemin en büyük buluşlarından biri. Biliyorsunuz; evde, ofiste, havaalanları, oteller, okul kampüsleri ve açık alanlarda internete dizüstü bilgisayar ya da el bilgisayarıyla bağlanmayı sağlayan bu teknolojiye 'Wireless Fidelty', bağlantı noktalarında ise 'Hot Spot' diyoruz.

Ancak kablosuz erişim hala evrimini tamamlamamış bir teknoloji. Kapsama alanının yetersizliği ve güvenlik gibi sorunları var. Güvenlik sorunu çeşitli şifreleme teknolojileriyle aşılmaya çalışılsa da, kullanıcı tarafındaki bilgisizlik kablosuz ağların riskli hale gelmesine yol açıyor.


WIRELESS-N GELİYOR

Kapsama alanındaki yetersizlikler içinse çalışmalar sürüyor. Son olarak Intel, Next-Gen Wireless-N adlı ağ bağlantısıyla kablosuz ağlarda, kapsama alanı iki katına çıkarken, bant genişliği de beş kat artıyor. Kısaca Wireless-N olarak adlandırılan bu yeni teknoloji, az enerji tükettiği için de dizüstü bilgisayarların pil ömrünü bir saate kadar uzatıyor.


5 KAT HIZLI İNTERNET

İnternet kullanıcılarının geniş bant kullanımı gerektiren yüksek çözünürlüklü film, müzik ve görüntülere olan talebin artması ile daha güçlü bir ağ bağlantısı ihtiyacı ortaya çıktı. Bu gerekliliği öngören Intel yetkililerinin geliştirdiği Next-Gen Wireless-N teknolojisi ile 5 kata kadar daha fazla performans ve 2 kat düzeyinde daha geniş kablosuz erişim sahası sağlanıyor.


VISTA İLE BİRLİKTE ÇIKACAK

Intel Next-Gen Wireless-N teknolojisi, "Connect with Centrino" ibaresi ile birlikte, Ocak ayının sonuna doğru Microsoft Windows Vista'nın çıkışı ile eş zamanlı olarak, Intel Centrino Duo mobile teknolojisine sahip dizüstü bilgisayar üreten Acer, Asus, Gateway ve Toshiba gibi OEM'ler (orijinal parça üreticileri) aracılığı ile piyasaya sunulacak.



17 yıl önce