|

Karşınızda sensörlü ayakkabı

Mersin'de bir üniversite öğrencisi ayakkabısını ters giyen yeğeni için doğru giyildiğinde ledleri yanan sensörlü ayakkabı yaptı.

Aa
00:00 - 24/05/2013 Cuma
Güncelleme: 12:22 - 24/05/2013 Cuma
Yeni Şafak
Karşınızda sensörlü ayakkabı
Karşınızda sensörlü ayakkabı

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Remzi Nişan, 4 yaşındaki yeğeni Ahmet Nişan'ın ayakkabılarını ters giydiği için sürekli düştüğünü görünce yeğenine doğru ayakkabı alışkanlığı kazandırabilmek için eğitim vermeye başladı.

Verdiği eğitimlere rağmen ayakkabısını ters giyen yeğeninin ayağı kırılınca çocuklara doğru ayakkabı giyme alışkanlığı kazandırmak için sensörlü ayakkabı yapma kararı aldığını anlatan Nişan, şöyle konuştu:

"Yeğenim ayağını kırınca çok üzüldüm. Doğru ayakkabı giyme alışkanlığı kazandırmadığım zaman yeğenimin yeniden ayağını kırabileceği aklıma geldi. Bu doğrultuda ayakkabılar üzerinde inceleme yapmaya başladım. Ayakkabılara elektronik sensörler yerleştirerek denemeler yaptım. Uzun uğraşlarım sonrası sınıf arkadaşım Ramazan Şahin ile çocuklar ayakkabılarını doğru giydiğinde renkli ledlerin yandığı bir ayakkabı ortaya çıkardık. Çocuklar ayakkabılarındaki o ledleri yakmak için ayakkabılarını doğru giymek zorunda kalıyor. Böylelikle oyunla doğru giyme alışkanlığı kazanmış oluyorlar."

Projenin maliyetinin 10 lira olduğunu belirten Nişan, "Sensörler ve mıknatıslardan kurulan bu sistemde, zıt kutuplu mıknatıslar birbiriyle etkileşime girerek sensörleri çalıştırıyor. Böylelikle de ledler yanıyor" diye konuştu. 

11 yıl önce