|

Kendi kitabını kendin bastır

Türkiye'de okuru az diye basılamayan binlerce kitabın istenen adetlerde ve uygun fiyatlara basılabilmesi mümkün oluyor.

Melih Bayram Dede
00:00 - 11/11/2007 Pazar
Güncelleme: 11:17 - 11/11/2007 Pazar
Yeni Şafak
Kendi kitabını kendin bastır
Kendi kitabını kendin bastır

Xerox iş ortağı Firma İletişim ile, Türkiye'nin ilk internet üzerinden kitap bastırma imkanı verecek, “bookkibook” sitesini hizmete açtı.


Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, Türkiye'deki iş ortaklarından Firma İletişim ve kitap baskı programının yaratıcısı Tuna Ciner ile birlikte internet üzerinden kitap basılmasını sağlayacak Türkiye'nin ilk “online” kitap baskı sitesi “bookkibook”u kullanıma sundu.


Bookkibook internet sitesi hem amatör yazarlar hem de profesyonel yayıncı kuruluşlar için yeni uygulamalar getiriyor. Amatör yazarların yazdıkları şiir, roman, deneme ya da makaleleri kitap haline getirmelerini sağlayacak “bookkibook” sitesinin asıl hedefi, yüzbinlerce kitabın telif haklarını ellerinde bulunduran yayınevlerinin kitap bankası olmak.


Geleneksel baskı anlayışına göre çok daha hesaplı ve pratik baskı alınmasını sağlayacak bu çözüm, baskı sektörü için bir ilk olma özelliği taşıyor. Yayınevleri, stoklarında olmayan ve düşük tirajlı kitapları www.bookkibook.com.tr adlı internet sitesine yükleyerek, tasarımı tamamen kişisel olacak şekilde bastırabilecek.


Bu sistem eskiden basılmış ve baskısı tükenmiş düşük tirajlı önemli eserlerin tekrar yazın hayatına kazandırılmasına sağlayacak. İnternet üzerinden alınan sipariş online olarak fiyatlandırılacak ve basılan kitap, 48 saat içinde adrese teslim edilecek.


Xerox Türkiye Üretim Sistemleri Satış Direktörü Pelin Çağlar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bookkibook sitesi de kitap yayın sektörüne yepyeni bir iş modeli getiriyor. Hem amatör yazar ve okurların hem de profesyonel yayınevlerinin kendi eserlerini, istedikleri adetlerde, çok uygun maliyetlere bastırmalarını sağlayacak.

Kitap kapağından, cildine, kağıt cinsinden ebadına kadar bir çok baskı özelliğini talep eden kişinin belirlediği bu modelle, kişiye özel kitap baskısı yapılacak. Bookkibook sitesinin, ileride yayınevleri, üniversiteler ve şirketler tarafından çok yoğun bir şekilde kullanılacağını düşünüyoruz.

Xerox'un yüksek kapasiteli dijital baskı sistemlerinin teknolojik artıları ve bu makineler üzerinde çalışan özel kişiselleştirme yazılımları ile tüketicilere yönelik sıradışı uygulamalar yaratıyor. Xerox olarak, iş ortaklarımızla bu alanı geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaya devam edeceğiz” dedi.


TÜYAP Kitap Fuarı'nda uygulamalı olarak tanıtılan www.bookkibook.com.tr sitesi sayesinde yazarlar, çizerler, akademisyenler, araştırmacılar yazdıkları eserleri, çok uygun maliyetlere istedikleri adette kolaylıkla kitap haline getirebilecekler. Ayrıca, enstitüler, araştırma merkezleri, yayınevleri de stoklarında olmayan ve düşük tirajlı eserleri “bookkibook” sitesi üzerinden bastırma imkanı bulabilecekler.

16 yıl önce