|

Korsan yazılımların değeri 2,5 milyar dolar

Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Ozan Öncel, Türkiye'de kullanılan korsan yazılımların değerinin 2 milyar 500 milyon dolar olduğunu belirtti.

Aa
00:00 - 6/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 11:56 - 6/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Korsan yazılımların değeri 2,5 milyar dolar
Korsan yazılımların değeri 2,5 milyar dolar

Türkiye'deki korsan yazılımlar, riskler, kayıplar ve telif hakları konusunda değerlendirmelerde bulunan Öncel, ''Bizim tahminlerimize göre Türkiye'de kullanılan korsan yazılımların değeri 2 milyar 500 milyon dolar. Bu miktarın yarısının piyasadaki aktörlere dağıtıldığını düşündüğümüzde firmaların neler yapacağını tahmin bile edemiyorum'' dedi.

Bağımsız araştırma şirketi olan IDC'nin (International Data Corporation), 270 web sitesi ve Peer-to-Peer (P2P) ağı, indirilen 108 yazılım, 155 CD ve DVD; dünyanın birçok ülkesinden (Brezilya, Çin, Almanya Hindistan, Meksika, Polonya, Tayland, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'dan) 2.077 tüketici, 258 BT yöneticisi ve CIO ile birlikte yapılan küresel araştırma sonuçlarını paylaşan Öncel, ''Araştırma sonuçlarına göre, her 3 kullanıcıdan biri için, Malware (Malicious Software) adı verilen kötü niyetli yazılımların cihazlara zarar vermesi ve kullanıcı verilerine erişmesi riski söz konusu.

Tüketiciler ve orta ölçekli işletmelerin Malware kaynaklı zararlar ile başa çıkmak için, 1,5 milyar saat ve 22 milyar dolar harcayacağı öngörülüyor'' diye konuştu.

Korsan yazılımların yüzde 50'si internetten

Yazılım yansımasına bakıldığından IDC'nin araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de yüzde 62'lik bir korsan yazılım kullanım oranı olduğunu belirten Öncel, ''Bu korsan yazılımların yüzde 50'si internetten, yüzde 25'si satıcılardan ve yüzde 25'i diğer dediğimiz kategorilerden temin ediliyor. IDC araştırmasına göre internetten indirilen korsan yazılımların yüzde 78'inde casus yazılımlar var. Siz çalışırken arka tarafta casus bir yazılım sürekli bilgisayarı dinliyor. Bizim çoban dediğimiz bir kişi bu bilgisayarları uzaktan yönetebiliyor'' diye konuştu.

Ülkemiz ciddi anlamda risk altında

En son yayınlanan Microsoft'un Güvenlik İstihbarat Raporu (SIR) sonuçlarına da değinen Öncel, dünya genelinde Microsoft yazılımlarının kullanıldığı 600 milyona yakın bilgisayarda yapılan araştırmaya göre de, dünyada casus yazılımdan etkilen Pakistan, Katar, Filistin'den sonra Türkiye'nin dördüncü ülke olduğuna dikkati çekti.

11 yıl önce