|

Korsanın faturası 400 bin $

Türkiye'de korsan yazılım nedeniyle oluşan maddi kayıp, geçen yıla göre yüzde 70 artarak 2013'ün ilk yarısında 400 bin dolara ulaştı. Bu rakama, izinsiz lisans kullanımıyla oluşan ceza ödemeleri de dahil

Melih Bayram Dede
00:00 - 7/10/2013 الإثنين
Güncelleme: 21:39 - 6/10/2013 الأحد
Yeni Şafak
Korsanın faturası 400 bin $
Korsanın faturası 400 bin $

Korsan yazılımla mücadele için faaliyet gösteren The Software Alliance (BSA) korsan yazılım kullanmanın Türkiye'deki şirketlere maliyetinin lisans ücreti ve para cezasıyla birlikte geçen yıla göre yüzde 70 artarak 2013'ün ilk yarısında 400 bin dolara ulaştığını açıkladı. Bu rakama, korsan yazılım kullanma konusunun mahkemeye intikal etmesiyle şirketlerin uğradığı zarar, işletmede kullanılan korsan yazılım kopya sayısı ve organizasyonun sözleşme şartlarına riayet etmek için işbirliği yapması gibi faktörler dahil.

EKONOMİK KAYBA NEDEN OLUYOR

Toplam maliyetin yaklaşık üçte birini korsan yazılımlar için lisans satın alınması, geri kalanını ise ihlale bağlı tazminatın ödenmesi oluşturuyor. Türkiye'de bir şirket yasal lisanslı yazılım kullanmadığı için 61 bin dolardan daha fazla bir mali kayba uğradı. Lisanslı yazılım kullanımının yüzde 1 oranında artması safi milli hasılaya 464 milyon dolar katkı sağlıyor ve lisanslı yazılıma yapılan her 1 dolarlık yatırım 144 dolarlık kazanca karşılık geliyor.

Lisanssız yazılım risk

BSA Türkiye Direktörü Şennur Karabayır, 'Lisanslı yazılım kullanımı güvenlik risklerini azaltarak operasyonel verimliliği artırıyor ve bu da kurumlara doğrudan kazanç olarak yansıyor. Mevcut rakamlar lisanslı yazılımın kurumlara avantaj sağladığına işaret ediyor' dedi.


٪d سنوات قبل