|

Medyanın dünü, bugünü ve geleceği bu tabloda

Melih Bayram Dede
00:00 - 7/09/2009 Pazartesi
Güncelleme: 04:14 - 7/09/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Medyanın dünü, bugünü ve geleceği bu tabloda
Medyanın dünü, bugünü ve geleceği bu tabloda

1800 ile 2020 yılları arasında insanoğlunun haberalma kaynaklarının dönüşümünü yalın bir biçimde gösteren yukarıdaki tablo, hem medyada yer alan hem de yeni medya olarak da ifade ettiğimiz sosyal medyadakiler için çok önemli.


Thomas Baekdal tarafından www.baekdal.com'da yayınlanan bu analizde, gazeteler için biçilen ömür 2020'de son buluyor. TV'nin ise şaşırtıcı bir biçinde gazeteden daha uzun ömürlü olduğu gözüküyor. Ancak medyanın yerini alacağı iddia edilen blogların ömrü de fazla değil.


Bundan sonrası ise, isimleri farklı da olsa artık sosyal medya çağı. Gelecekte enformasyon, Sosyal Ağlar ve Sosyal Haberler'den sağlanıyor.


Bilginin aracılarla değil, insandan insana yapılması anlamında kullanılan 'Sosyal Haberler'de, haberler sadece muhabirler, gazeteciler ya da blog yazarları tarafından bildirilmiyor. Haber kaynağı da, haberin alıcısı da herkes.


Bu çağa yaklaşırken, konvansiyonel medyanın, biraz ağırdan da olsa, hazırlık için internette çeşitli girişimlere sahip olduğunu görüyoruz. Her şeyden önce, bazı istisnalar hariç, tüm gazete ve dergilerin web sitesi var.


Bunun dışında konvansiyonel medyanın, gazete ve dergi sitelerine ek olarak, farklı internet yayınları ortaya koyduğunu görüyoruz. Çünkü gidişat o yönde, reklâm pastasında elektronik yayınlara ayrılan bütçe giderek artıyor.


Hâl böyle olunca, internet reklâm pastasından da paylarını almak istiyor medya kuruluşları. Ancak, eski alışkanlıklarla, kâğıt gazete mantığıyla elektronik yayıncılık yapmak maalesef mümkün değil.


Sosyal medyanın ne olduğunu bilmeden, “İnternette biz de varız” demek için açılmış web siteleri, bugünün internet kullanıcısı için yavan kalıyor. Bu nedenle yenilikçi bir bakış açısı şart.


Ancak kemikleşmiş, hantallaşmış medya yapıları içinde bunu başarmak maalesef çok zor. Geniş detay için şu adresi ziyaret edebilirsiniz:




15 yıl önce