|

Microsoft'u orta ölçekli şirketler yüzde 39 büyüttü

Microsoft Türkiye, 2011 mali yılında en hızlı büyümeyi orta ölçekli şirketler segmentinde gerçekleştirdiğini açıkladı. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, bu kategorideki şirketlerin, sunucu ve yazılım araçlarına yaptıkları yatırımlarla sunucu pazarını da yüzde 29 büyüttüklerini söyledi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 28/09/2011 Çarşamba
Güncelleme: 13:16 - 28/09/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Microsoft'u orta ölçekli şirketler yüzde 39 büyütt
Microsoft'u orta ölçekli şirketler yüzde 39 büyütt

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, 2011 mali yılında en hızlı büyümeyi yüzde 39 ile orta ölçekli şirketler kategorisinde yakaladıklarını açıkladı. The Istanbul Edition Otel'de düzenlenen 2011 mali yılı değerlendirme toplantısında konuşan Özmen, “Bu kategorideki şirketler, sunucu ve yazılım araçlarına yaptıkları yatırımlarla sunucu pazarını yüzde 29 büyüttüler. 2011 mali yılı Microsoft Türkiye için olumlu sonuçların elde edildiği bir yıl oldu” dedi. Özmen, bilgi çalışanı ürünlerinde yüzde 24, Windows ürünlerinde yüzde 20, Dynamics ürünlerinde yüzde 20 ve Microsoft Advertising ürünlerinde ise yüzde 10 büyüme yakaladıklarını söyledi.


11 BİN İŞ ORTAĞI 140 BİN ÇALIŞAN

Microsoft Türkiye'nin 11 bin iş ortağından oluşan ekosistemi ile Türkiye ekonomisine 1993 yılından beri katkıda bulunduğunu ifade eden Özmen, şunları söyledi: “Türkiye'nin sağlıklı ve sürdürülebilir gelişmesi devam ediyor. Güçlenen ülke ekonomimiz ve istikrar beraberinde ülkemizde bilişim alanındaki yatırımların artışını getirdi. Orta ölçekli şirketlerin farkındalığının artması ve bilişim yatırımlarına başlaması çok önemli bir gelişme. Brezilya ve Rusya gibi ülkelerle rekabet edebilmemiz için bu çok önemli bir başlangıç. Brezilya'da bilişim pazarı 6 Türkiye'den 6 kat daha büyük. Rusya bilişim pazarı ise bizden 4 kat büyük. Şu anda 26. sıradayız. Gayrı safi milli hasılaya göre, doğal olan bizim 16. sırada olmamız.” dedi.


KOBİLER ADETA UÇMALI

Özmen, “Kamu tarafından yayınlanan Strateji belgesinde Türkiye'nin Ortadoğu ve Avrasya bölgesinde teknoloji üssü olması isteniyor. Bu çok doğru bir karar. Türkiye'nin 10 büyük ekonomi arasında girmesi için en önemli rol KOBİ'lere düşüyor. KOBİ'lerimizin bu ülkeleri yakalaması için koşması değil, uçması gerekiyor.” şeklinde konuştu. Bunun yanısıra, Microsoft Türkiye bu dönemde finans sektöründe bankacılık alt yapı projeleri, A'dan Z'ye internet bankacılığı, büyük şirketlerde sosyal medya ağları ve Telekom şirketlerinde IPTV gibi büyük çaplı ve yenilikçi projeleri de başarı ile tamamladı.


CİRO RAKAMI AÇIKLAYAMIYORUZ

2011 yılı malı sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda Özmen bir soru üzerine, Microsoft'un ülke bazında ciro rakamlarını paylaşmadığını sadece büyüme rakamlarını paylaştığını söyledi. Özmen'in verdiği bilgiye göre, Microsoft Türkiye, bu yıl yüzde 22 büyüdü. Geçen yılki büyüme oranı ise yüzde 20′ydi. Özmen, Microsoft Türkiye'nin aralık ayında istihdama katkısı olarak büyük bir proje açıklayacağını belirterek, “Bilişim Pusulası adlı bir proje yapacağız. Türkiye'deki programcılarda girişimcileri bir araya getireceğiz.” dedi.


MESSENGER KONUŞTURUYOR

Özmen'in verdiği bilgiye göre, Türkiye'de 22 milyon Hotmail, 29 milyon Windows Live Messenger kullanıcısı var. Windows Live Messenger kullanıcılarının oluşturduğu kişi başına görüşme süreleri ise Turkcell'in kişi başına görüşme süresinden daha fazla.


TÜRKİYE'YE ÖNCE XBOX GELECEK

Türkiye pazarına öncelikle Xbox adlı oyun konsolunun geleceğini tahmin ettiğini belirten Özmen, ardından Windows Phone 7 işletim sistemli telefonların ve ileriki aşamada da Bing arama motorunun Türkiye pazarında yer alabileceğini söyledi. Özmen, Yandex arama motorunun Türkiye'ye gelmesinin ardından Microsoft'un Bing arama motoruyla pazara girip girmeyeceği yönündeki bir soru üzerine, “Microsoft şu an arama motorundaki bütün fokusunu ABD, İngiltere ve Japonya'ya harcıyor. Microsoft, bir ürün o Pazar için tam olarak hazır hale gelmeden o pazar girmekten yana değil.” dedi.


FATİH PROJESİYLE İLGİLENİYORUZ

Her öğrenciye tablet bilgisayar dağıtılmasına yönelik tasarlanan Fatih projesine katılıp katılmayacakları şeklindeki bir soru üzerine de Özmen şunları söyledi: “2023 vizyonu olarak ortaya konulan Fatih projesi çok önemli. Bizim kurucumuz Bill Gates'ten gelen bir özelliğimiz, eğitime yardım konusunda ciddi çalışmalarımız olması. Bu alanda devamlı geliştirme yapan AR-GE grubumuz var. Biz kendi özelliklerimizi ve neler yapabileceklerimizi anlatıyoruz, diğer şirketlerin anlattığı gibi. Şu anda bu konuyla ilgili net bir şey söyleyebilecek aşamada değiliz.”


VERİ MERKEZİ PROJESİ YOK

Özmen Microsoft'un Türkiye'de veri merkezi kurmayı düşünüp düşünmediği sorulması üzerine, “Microsoft'un Chicago, İrlanda ve Güney Amerika'da olmak üzere üç adet veri merkezi var. Şu an bunlara yenilerini eklemeyi düşünmüyor. Biz Türkiye'de iş ortaklarımızın bu hizmetleri vermesini destekliyoruz.” dedi.


ÜNİVERSİTELERDEN PERSONEL SEÇİLİYOR

Şirketin Türkiye'den personel alım politikası hakkında bilgi veren, Microsoft Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Murat Yağcı da, “ABD'den her sene bir ekip Türkiye'ye geliyor ve üniversitelerden öğrenci seçiyor. Seçilen bu kişiler ABD?de eğitime gönderiliyor ve daha sonrasındaysa Microsoft ekibine katılıyor.” şeklinde konuştu.


İŞLETMELER TEKNOLOJİYİ VERİMLİ KULLANAMIYOR

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve İş Ortaklıklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı ise, “2 milyon 650 bin işletme var. Bunların bir milyonunun hiç bilgisayarı yok. 1.5 milyonunun 1-2 bilgisayarı var. Yaptıkları işler temel işlemlerle sınırlı. Geri kalan 150 bin işletmenin iyi yolda olduğunu söylemek mümkün. Geleceğin bulut bilişimde olacağını ve bulut bilişimle şirketlerin istedikleri hizmetleri avantajlı fiyatlarla alabileceklerini düşünüyoruz.” dedi.


MICROSOFT EKİBİ 400 KİŞİ

Toplantıda ayrıca güçlü kurumsal yapısını pekiştirmek amacı ile Microsoft Türkiye ailesine katılan bilişim dünyasının önde gelen isimleri de basına tanıtıldı. Özmen, şu anda Microsoft Türkiye'de 60′ı bölgede olmak üzere toplam 400 kişinin çalıştığını söyledi.



13 yıl önce